tri papirića

Hercegovački franjevci pozvali Hrvatsku da pomogne istražiti jamu Golubinka

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 05.03.2019 14:00
  • Objavljeno 05.03.2019 u 14:00
Drniš

Drniš

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Karmen Ratković

Hercegovački franjevci pozvali su u utorak hrvatske vlasti da pomognu istražiti jamu Golubinka kod Drniša, u kojoj se prema nekim indicijama, kriju ostaci triju franjevaca hercegovačke provincije, koje su, po izjavama svjedoka, ubili i tamo bacili pripadnici partizanskih postrojbi

Vicepostulatura postupka mučeništva 'Fra Leo Petrović i 65 subraće' Hercegovačke franjevačke provincije izrazila je očekivanje da će vlasti Republike Hrvatske naložiti ekshumaciju jame u drniškoj općini za koju se pretpostavlja da krije tijela trojice franjevaca ubijenih krajem 2. svjetskog rata.

Zahvaljujući dojavama očevidaca i drugim svjedočanstvima vicepostulatura je počela s istraživanjima na području drniškog kraja te došla do saznanja da se u jami Golubinka, pokraj sela Mratova, u zaseoku Radasi, nalaze posmrtni ostaci tri ubijena hercegovačka franjevca.

Radi se o trojici od devet franjevaca koji su najvjerojatnije zarobljeni u mlinici u veljači 1945. godine u Širokom Brijegu te su odvedeni u nepoznatom pravcu i od tada im se gubi svaki trag.

Ovi su franjevci tijekom križnoga puta, dodaje se u priopćenju, iza sebe odbacivali dijelove habita, krunica, ali i papiriće sa svojim imenima.

Tri papirića, na kojima su bila zapisana njihova imjena, od zaborava su sačuvale čobanice s područja Drniša, a vicepostulatura je došla do njih te utvrdila imena dvojice od njih, fra Radoslava Vukšića i fra Fabijana Paponje, dok se na trećem, zbog protoka vremena, ime nije moglo pročitati.

Iz vicepostulature su naveli i nekoliko svjedočenja očevidaca iz toga vremena, koji govore tko je odveo franjevce i sudjelovao u likvidaciji te pozivaju vlasti u Hrvatskoj da rasvijetle istinu o ovome zločinu.

"Ostaje otkopati jamu Golubinka i utvrditi daljnje pojedinosti. Nadamo se i vjerujemo da će hrvatska država imati snage za to", navodi se u priopćenju.

Partizanske postrojbe ranije su, odmah nakon zauzimanja Širokog Brijega 1945. godine, pobile i zapalile još 12 franjevaca. Iz ove vicepostulature navode da su u 2. svjetskom ratu i poraću komunisti ubili 66 hercegovačkih franjevaca, što je otprilike trećina tadašnje provincije. Do sada su iz vicepostulature, koja je pokrenula postupak dokazivanja mučeništva, identificirali i sahranili 34 hercegovačka franjevca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!