podrhtava zagreb

Herak o potresima: Seizmička aktivnost bit će još neko vrijeme jača nego što je normalno

16.07.2020 u 16:59

Bionic
Reading

Ne može se predvidjeti hoće li i kada Zagreb pogoditi jači potres poput onoga 22. ožujka, kaže seizmolog Marijan Herak s Geofizičkog odsjela PMF-a u Zagrebu

'Seizmička aktivnost bit će još neko vrijeme jača nego što je normalno, ali ništa više od toga se ne može reći', rekao je za HRT seizmolog Marijan Herak s Geofizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu.

Herak je dodao kako se može pokušati procijeniti koliko će ta jača aktivnost trajati.

'Vrlo vjerojatno će trajati još najmanje godinu dana, ali to ne znači da će potresa biti mnogo jer su potresi u Zagrebu tijekom 'mirnog' razdoblja vrlo rijetki - tada može proći godinu dana ili dvije da nitko ne osjeti potres', rekao je Herak.

Dodao je kako su od 22. ožukka locirali više od 2000 potresa. Ističe kako se svaki dan dogodi barem jedan ili nekoliko potresa, ali većinu ljudi ne osjete jer se radi o slabim magnitudama.

'Ovisi gdje je bio. Ako je bio ispod vaše kuće, vjerojatno ćete ga osjetiti iako je bio vrlo male magnitude', objašnjava.

Herak kaže i da je zagrebački potres 22. ožujka, čija je magnituda bila 5,4, zapravo umjeren, ali je razrušio dio grada jer nismo vodili brigu o našim zgradama.

Dodaje kako će zgrade odoljeti potresima za koje su projektirane ako se pri gradnji poštuju protuseizmički propisi i ako se provode kontrole tijekom izgradnje.

'Problem su stare zgrade gdje je rijetko tko vlasnicima rekao da neće izdržati potres', ističe Herak, dodajući da bi bilo logično da neko državno tijelo inzistira na periodičnoj provjeri sigurnosti zgrada kao što se svake godine automobil mora registrirati i provjeriti mu tehničku ispravnost.