SVE PO STAROM

HEP i aktualna politička situacija teme saborskih stanki

06.12.2017 u 10:00

Bionic
Reading

Radnu srijedu saborski su zastupnici ponovno započeli stankama. Privatizacija HEP-a i aktualno-politička situacija teme su o kojima su govorili Most, SDP i HDZ

Privatizacija HEP-a ne spominje se kao strateški projekt, poručio je Mostov Tomislav Panenić nakon stanke.

'S pravom postavljam pitanje zašto nam dolaze zakoni koji vode u smjeru privatizacije HEP-a. Neka valdajuća veličina jasno kaže da žele privatizirati HEP, neka stave to u program, a da ne moramo imati zakone poput zakona o vodama kojim se rješava ključna prepreka. Izmjenom zakona koji je navrat nanos uvršten u dnevni red svi skupa sudjelujemo u poduhvatu koji vlada sama ne želi priznati, a to je privatizacija HEP-a', kaže Panenić.

'Za koju godinu ponovno ćemo imati slučaj Ine. Zakon o vodama nije više Zakon o vodama, nego Hepi lex. U kojem trenutku će netko izaći s božićnom poslanicom i reći nećemo kupiti Inu, ali ćemo privatizirati HEP?', poručio je Panenić.

Odgovorio mu je HDZ-ov Darko Horvat. 'Ne tako davne 2002. tadašnja Vlada donosi bitne zakone - Zakon o privatizaciji Ine i Zakon o privatizaciji HEP-a. Po tom zakonu je privatizirana Ina, ali nakon uviđene pogreške 2010. tadašnja vlada predložila je da se ne bavimo više Zakonom o privatizaciji HEP-a jer je konstatirano da se HEP ne može privatizirati bez posebnog zakona, dijaloga i odluke u Saboru. Dođe li do bilo kakvih razgovora za IPO HEP-a taj se događaj neće dogoditi bez posebnog zakona i široke javne rasprave', poručio je Horvat.

'Puno pričamo o zaduženjima. Grad Zagreb, kojemu je proračun 7,5 milijardi, je odlučio da to nije dovoljno novca i Bandić je odlučio da će ZG Holding dignuti 500 milijuna kuna kredita. Istodobno kaže da mu je vlada uskratila 400 milijuna kuna. ako je to točno neka uskrati podršku Vladi i neka ne farba građane', poručio je SDP-ov Gordan Maras.

  • +37
Sabor RH nastavio redovnu sjednicu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Ovdje je na snazi jedna neprincipijelna koalicija. Bandić će za Plenkovića napraviti sve, a napravit će sve i za Hasanbegovića. Bandić je politički ucjenjen gradonačelnik', poručio je Maras.

'Poruka Bandića je - građani plaćajte, Plenkoviću uzimaj koliko hoćeš', rekao je Maras.

Na temu privatizacije HEP-a želio je govoriti Mostov Tomislav Panenić, Željko Glasnović tražio je stanku na temu javne uprave, HDZ-ov Branko Bačić zbog aktualno-političke situacije, a SDP-ov Gordan Maras na temu unutarnjopolitičkih i gospodarskih odnosa.