PROŠLE GODINE

Helikopteri HRZ-a spasili 475 života

16.01.2013 u 18:19

Bionic
Reading

Helikopterima HRZ i PZO-a tijekom protekle 2012. godine hitnim medicinskim letovima prevezeno je ukupno 470 pacijenata te pet organa za transplantaciju

Posade helikoptera 91. i 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u medicinskim intervencijama prevoženja ozlijeđenih ili oboljelih osoba, domaćeg stanovništva kao i inozemnih turista sa otoka, ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama, u prijevozu novorođenčadi, trudnica, žene otrovane pesticidima i dr., priopćili su iz MORH-a.

Tijekom akcija hitnog prevoženja bolesnika i unesrećenih osoba, kroz ukupno 637 sati naleta prevezli su i 967 pratitelja i medicinskih timova, naveli su dalje.

Najveći broj zbrinjavanja pacijenata hitnim zračnim medicinskim prijevozom zabilježen je tijekom ljetnih mjeseci, od lipnja do rujna, sa srednjodalmatinskih otoka. Prosječno mjesečno bilo je prevoženo oko 60 pacijenata, a najveći broj zahtjeva, ukupno 192, realizirano je na području Splitsko-dalmatinske županije, izvijestili su.

Hitni medicinski letovi provode se na zahtjev nadležnih institucija preko Centra 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje, a u 2012. godini od ukupno zaprimljenih 415 zahtjeva, realizirano ih je 405, dok 10 zahtjeva nije realizirano zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta ili otkazivanja zahtjeva od strane podnosioca. U normalnim meteorološkim uvjetima od dobivanja poziva do polijetanja helikoptera HRZ i PZO-a protekne 10 do 15 minuta.

Također, osim hitnog medicinskog prijevoza, posade zrakoplova HRZ i PZO-a tijekom 2012. godine sudjelovale su u 20 akcija traganja i spašavanja. Akcije traganja i spašavanja provode se u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja, stoji u priopćenju.