HRVATSKA TRAŽI ZVIJEZDU

Hebrangov imidž u rukama Ratka Mačeka

03.09.2009 u 17:04

Bionic
Reading

HDZ-ov predsjednički kandidat Andrija Hebrang izjavio je kako se SDP prema Hrvatima u BiH i u dijaspori ponaša politikantski

SPLIT - "Odnos prema Hrvatima u BiH, a ja bih rekao i šire - prema dijaspori, kod SDP-a se preko noći promijenio, očito zbog politikantske koristi", izjavio je Hebrang novinarima u Splitu, nakon komemoracije u povodu smrti bivšeg saborskog zastupnika i splitskog gradonačelnika Zvonimira Puljića

Komentirajući nedavnu izjavu SDP-ov predsjedničkog kandidata Ive Josipovića da hrvatski državljani iz BiH imaju pravo glasovati na izborima u Hrvatskoj, Hebrang je podsjetio kako je SDP prije dvije godine tražio da se Hrvatskima iz BiH i dijaspore zabrani glasovanje na izborima u Hrvatskoj.

"Takav (SDP-ov) preokret ja nazivam običnom političkom diverzijom koju će biračko tijelo na koje se odnosi, znati prepoznati", kazao je Hebrang.

Zauzeo se za nastavak pomaganja Republike Hrvatske Hrvatima u BiH "socijalnim programima, visokom razinom gospodarske suradnje i međunarodnim lobiranjem". Naglasio je i kako Hrvatska "mora zastupati interese Hrvata u BiH, pogotovo u trenucima kada se najavljuju promjene ustava u BiH".

"Mi se moramo truditi da Hrvati doista postanu ravnopravni s ostala dva naroda u BiH", dodao je Hebrang.

Govoreći o svojoj predizbornoj kampanji kazao je kako će biti organizirana infrastrukturom HDZ-a sa stožerom u središnjici stranke i stožerima u županijskim stranačkim organizacijama.

"Ali, kampanja će ići daleko izvan HDZ-a jer vrijednosti Hrvatske nisu vrijednosti jedne stranke", kazao je Hebrang.

Najavio je da će troškovi njegove predizborne kampanje biti "recesijski" i da će, prema dosadašnjem predračunu, iznositi oko šest milijuna kuna.

Kazao je i da neće angažirati nijednu public relation (PR) agenciju (za odnose s javnošću) koju treba platiti. "PR će mi raditi strukture stranke i Ratko Maček koji je tomu vičan", rekao je Hebrang, dodavši da će se tako uštedjeti novac.

Za Nadana Vidoševića koji je svoju predsjedničku kandidaturu objavio jučer, Hebrang je rekao kako se ponio nekorektno. "Kada je (Vidošević) iskoristio stranku, onda ju je odbacio", dodao je.

Osvrćući se na stanje medija u Hrvatskoj Habrang je naglasio kako je većina medija, osobito tiskovnih, lijevo orijentirana, ali da je to pogreška desne političke opcije koja nije napravila svoje medije.

Hrvatska će biti puna demokracije onda kada će imati jedan politički desno orijentirani tiskovni dnevnik i isto tako orijentiran tjednik, kazao je Hebrang.