'EUTANAZIJA' VUKOVARSKE BOLNICE

Hebrang pisao Milanoviću o 'paklenom planu'

16.12.2013 u 15:10

Bionic
Reading

Počasni predsjednik Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. - 1991. Andrija Hebrang poslao je pismo premijeru Zoranu Milanoviću kako bi ga zamolio za obustavu 'paklenog plana', tj., kako kaže, eutanazije Opće bolnice Vukovar koju se navodno namjerava ugasiti kao pravnu osobu te djelomično ili potpuno pripojiti nekoj drugoj bolnici

'Osuđujemo i proglašavamo opasnom ideju o bilo kakvom urušavanju statusa pravne osobe Opće bolnice Vukovar, o čemu mi, koji smo svoje živote stavili na raspolaganje u obrani Domovine, imamo pravo govoriti. Svako degradiranje bolnice-heroja opasno je iz više razloga', kažu.

Jedan od njih je i činjenica da bolnica skrbi za živote sedamdesetak tisuća stanovnika koji su imali dostupnu visoku razinu zdravstvene zaštite i u mnogo težim financijskim krizama od današnje.

'Bolnica je jedini jamac koliko-toliko podnošljivih životnih uvjeta stanovnicima koji su podložni poslijeratnom stresu, a ni onaj ratni još nije zaliječen. Kakve posljedice ima stres na ratnu i poslijeratnu generaciju Vukovaraca, najbolje znamo mi liječnici i njihovi suborci jer nam se povjeravaju u najtežim trenucima. Politička smjena legendarne ravnateljice, mr. sc. Vesne Bosanac, dr. med., već donosi teške posljedice u radu bolnice, prvenstveno zbog teških dugova nastalih nakon smanjenja financiranja bolnice i nedostatka osnovnog medicinskog materijala', kažu u Udruzi.

Smatraju da su smjene pojedinih ravnatelja bolnica političke i da se odvijaju pod izgovorom sanacije. 'Novi tzv. sanacijski ravnatelji povećavaju dug dobavljačima iz mjeseca u mjesec, a najteže to izdržavaju manje bolnice poput one u Vukovaru', kažu.


'Vukovarska bolnica, koju smo s mukom obnovili nakon razaranja u srpskoj agresiji, podignuta je na visoku organizacijsku i stručnu razinu i praktično je jedini poslodavac u tom dijelu zemlje. Njezino uništavanje najavljenim planom je udarac na zdravlje, živote i ukupan život Vukovara i okolnih naselja.

Napokon, vukovarska bolnica je temelj obrane hrvatske države od srpske agresije. Njezini podrumi su utroba u kojoj se rađala hrvatska država. Ne očekujemo da to Vi razumijete, ali vjerujte nama koji smo davali zdravlje i živote za obranu Hrvatske - sužavanje djelatnosti vukovarske bolnice bio bi novi udar na sigurnost grada, njegovo vraćanje u okvire normalnog života, ali i udar na političku stabilnost koju toliko žele Vukovarci.

Ne znamo tko savjetima kroji budućnost vukovarske bolnice, no podsjećamo te poznavatelje organizacije zdravstva da u europskim zemljama postoje brojne bolnice koje su međusobno manje udaljene od hrvatskih bolnica čije se eutanaziranje priprema. Na žalost, nisu analizirali ni rezultate nedavnih ukidanja nekih bolnica pa i klinika, a da su to učinili, vidjeli bi da su glavni rezultati srozavanje kvalitete i povećana cijena usluga. Decentralizacija, a ne centralizacija zdravstvenih ustanova donosi kvalitetu i uštedu', poručuju.