MRAČNA PROŠLOST

HDZ želi vratiti Antuna Vrdoljaka na HTV

16.09.2009 u 12:37

Bionic
Reading

Antun Vrdoljak vraća se na HRT. Ovoga puta ne kao direktor kuće na Prisavlju, već kao član Programskog vijeća. Vrdoljak bi se na Prisavlju trebao naći nakon 23. rujna, kada je na rasporedu sjednica Sabora na kojoj bi Odbor za informiranje, informatizaciju i medije trebao zamijeniti jednog pet članova Vijeća kojima ističe mandat

Prema pisanju tjednika Globus, za slobodnih pet mjesta pristigla je čak 51 kandidatura, a između ostalih, osim Vrdoljaka, tu su imena aktivistkinje za ljudska prava Semine Lončar, novinarke Novog lista Sanje Modrić, akademika Vladimira Paara, Nade Gaćešić-Livaković (koja je već ima iskustva s Programskim vijećem) i brojnih drugih.

Vrdoljakova čelična metla

Dok je bio ravnatelj HRT-a Tonči Vrdoljak, je ostavio neizbrisiv trag budući da je čeličnom metlom počistio sve novinarske kadrove za koje je smatrao da su nepodobni (Srbi i komunjare) za aktualni domoljubni trenutak u Hrvata.

Vrdoljakov mogući izbor ne bi bio sporan da on nije ugovorno vezan za HTV, za koji upravo završava serijal dokumentaraca o Titu koji snima preko Mediteran filma, gdje je direktor njegov sin Vjekoslav. Vrdoljak je, prema informacijama koje je Globusu dao Antun Vujić, za njega primio avans od 2,5 milijuna kuna.

Vrdoljak je, iako ne daje izjave za Globus, ovom tjedniku potvrdio da se on osobno nije ni za što kandidirao, nego ga je istaknuo HDZ. U slučaju da bude izabran, kazao je, još ne zna hoće li prihvatiti to imenovanje. Što se tiče potencijalnog sukoba interesa na koji je upozorio Vujić, Vrdoljak je istaknuo da ga 'Vujić napada još od 1971. godine'.

Antun Vrdoljak je bio na čelu Hrvatske televizije od 1991. sve dok početkom 1995. nije smijenjen, jer si je, navodno, dodijelio plaću veću od one koji je imao predsjednik RH Franje Tuđmana. Kad se Vrdoljak posvađao s bivšim ravnateljem HTV-a Ivanom Paraćem, ovaj ga je optužio da je sklapanjem ugovora s Gortanom, HRT oštetio za oko pet milijuna tadašnjih njemačkih maraka! Parać je Vrdoljaka optužio i za neracionalno raspolaganje novcem zarađenim od prodaje jedne HRT-ove zgrade. Vrdoljak je tada indirektno optužen i za činjenicu što je HRT trošio velike pare za iznajmljivanje automobila, snimateljske i druge opreme od privatnih dobavljača.

Prema Zakonu, članovi Vijeća trebaju biti javni djelatnici, ne mogu biti državni dužnosnici te ne mogu biti birani zaposlenici HRT-a, kao ni osobe koje su u radnom odnosu ili obavljaju bilo koje druge poslove u konkurentskim tvrtkama, odnosno u tvrtkama koje obavljaju radijskog objavljivanja članovi njihovih uprava ili nadzornih odbora, kao ni osobe koje obavljaju poslove zbog kojih bi moglo doći do sukoba interesa'.

Problem je, međutim, što Statut po pitanju sukoba interesa nije posve jasan. Primjerice, članovi Vijeća ne mogu postati zaposlenici HRT-a, no statut ne spominje izričito i suradnike, odnosno osobe posredno povezane s tom kućom. Ukratko, zaposlenik koji od HRT-a prima plaću od 5.000 kuna je u potencijalnom sukobu interesa, dok suradnici HRT-a koji s kućom potpisuju ugovore teške desetke tisuća kuna ili milijune kuna to možda nisu.

Antun Vrdoljak je ugovorno povezan s HRT-om (trenutno dokumentarac o Titu, a svojedobno je za HTV snimio seriju Duga mračna noć, Nada Livaković-Gaćešić s tom kućom povezana posredno, preko vanjskih produkcija (serije Luda kuća, Villa Marija, Ljubav u zaleđu, Bitange i princeze). I Vrdoljak i Livakovića za Vijeće se kandidiraju preko HDZ-ove kvote. SDP predlaže Odboru dvoje kandidata, a HDZ troje.

O izboru članova Vijeća koji bi trebali zamijeniti Darinku Janjanin (mandat od listopada 2005), Suzanu Jašić (drugi mandat od listopada 2005), Zdenka Ljevaka (drugi mandat od listopada 2005), Želimira Mesarića (mandat od listopada 2005) i Zvonka Milasa (u prosincu 2008. preuzet mandat od listopada 2005) odlučuje saborski Odbor na čijem je čelu SDP-ovac Nenad Stazić. S obzirom da većinu u Odboru ima HDZ, vrlo je vjerojatno da će stranačkim nadglasavanjem automatski u Vijeće biti izabrani Vrdoljak i Gaćešić-Livaković.