TJEDAN ODLUKE

HDZ vladu Tihomira Oreškovića mora rušiti u četvrtak, evo i zašto

13.06.2016 u 11:00

Bionic
Reading

Ovaj tjedan trebala bi se napokon rasplesti jedna od najvećih kriza vlasti od formiranja hrvatske države. Plan HDZ-a je srušiti vlastitu vladu premijera Tihomira Oreškovića i oformiti novu koju bi vodio sadašnji ministar financija Zdravko Marić. Problem je što takva akcija pretpostavlja izbacivanje 12 zastupnika Mosta iz vladajuće većine i formiranje nove vlasti s nizom manjih partnera i zastupnicima nacionalnih manjina od kojih se mnogi još uvijek nećkaju oko ulaska u takvu kombinaciju

Prvi korak u konačnom raspletu krize je sjednica predsjedništva HDZ-a u ponedjeljak u 15 sati gdje bi se napokon trebalo utvrditi kada će se, i hoće li, ići s rušenjem Tihomira Oreškovića. HDZ je u vremenskoj stisci jer se prijedlog o izglasavanju nepovjerenja Tihomiru Oreškoviću mora naći na dnevnom redu Sabora prije petka kada je krajnji rok do kojeg Sabor mora odlučiti o SDP-ovu prijedlogu o izglasavanju nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade i predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku.

Karamarkov opoziv traže zastupnici SDP-a i HSU-ov Silvano Hrelja koji smatraju da je prvi potpredsjednik Vlade, zbog poslovne povezanosti tvrtke Drimia u vlasništvu njegove supruge Ane Karamarko s tvrtkom MOL-ova konzultanta Josipa Petrovića, 'u okolnostima koje ukazuju na postojanje ozbiljne interesne povezanosti s fizičkim i pravnim osobama čiji su ciljevi i interesi suprotni interesima Hrvatske i hrvatskih građana'.

Očekuje se da bi se prijedlog o izglasavanju nepovjerenja Oreškoviću na dnevnom redu Sabora zbog toga trebao naći u četvrtak.

Ako se premijeru izglasa nepovjerenje, automatski pada cijela vlada pa glasovanje o Karamarku postaje izlišno. Prije konačnog obračuna u Saboru, predsjednica Povjerenstva za odlučivanju o sukobu interesa najavila je da će u srijedu u 12 sati objaviti odluku o tome je li postojao sukob interesa Tomislava Karamarka u slučaju Drimia.

Međutim, ta je odluka izgubila na važnosti nakon što je potpredsjednik Vlade i šef Mosta Božo Petrov zaključio da Karamarko u aferi Drimia snosi političku odgovornost te izričito zatražio njegov odlazak iz vlade i najavio da će zastupnici Mosta glasati za opoziv prvog potpredsjednika Vlade.

U međuvremenu je SDP krenuo u akciju sakupljanja potpisa za samoraspuštanje Sabora kako bi spriječio HDZ-ov pokušaj formiranja nove vlade. Ni jedni ni drugi trenutno nemaju 76 ruku potrebnih da svoju ideju provedu u djelo.

Ideja SDP-ovaca je da sakupe 64 potpisa i odluku o novih izborima podastru pred 12 zastupnika Mosta koji su još ostali na okupu. Iako je tijekom vikenda procurila vijest da je Most dao ultimatum HDZ-u da do utorka smijeni Karamarka ili će popisati SDP-ov zahtjev za samoraspuštanjem Sabora, to je kasnije demantirano jer žele omogućiti Oreškoviću da se obrani od napada HDZ-a u Saboru, tako da nas ovaj tjedan sigurno čeka konačan pad već odavno nokautirane vlade.

Ne uspije li ova HDZ-ova operacija, čekaju nas prijevremeni parlamentarni izbori.

Most će tada ili podržati zahtjev SDP-a ili pustiti da HDZ neuspješno pokuša sastaviti većinu.