GDJE JE ZAPELO?

HDZ-u izbore vodi trojac pod krim-istragama

14.05.2015 u 06:55

Bionic
Reading

HDZ-ovu pobjedu na parlamentarnim izborima nastojat će, među ostalima, izboriti troje ljudi koji su, po sili zakona ili po vlastitom uvjerenju, trenutno pod policijskim istragama ili u iščekivanju optužnice: šef izbornog stožera Milijan Brkić, direktorica kampanje Josipa Rimac i koordinator za 9. izbornu jedinicu Božidar Kalmeta

Za nepunih mjesec i pol dana gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta konačno će znati na čemu je: 24. travnja istekao je rok za istragu izvlačenja novca iz Hrvatskih autocesta u aferi Remorker, a USKOK-u je počeo teći rok od 60 dana u kojemu mora ili podignuti optužnicu protiv Božidara Kalmete i Zdravka Livakovića ili odustati od kaznenog progona.

Tužiteljstvo je sumnjalo da je bivši ministar mora, prometa, razvitka i turizma s dvojcem iz Ministarstva, Livakovićem i Milivojem Mikulićem, te čelnicima HAC-a Josipom Sapunarom i Stjepkom Bobanom, iz tog javnog poduzeća izvukao najmanje 30 milijuna kuna te da su oni međusobno podijelili najmanje 24,5 milijuna kuna. Kalmeta je odbacio sve optužbe na svoj račun. U iščekivanju odluke USKOK-a ne želi komentirati tezu da HDZ-u može štetiti već i sama mogućnost podizanja optužnice protiv njega. Istini za volju, Kalmeti u političkoj karijeri nisu naštetile ni sve dosadašnje optužbe na njegov račun.

'Imenovan sam koordinatorom i zahvaljujem se stranci na povjerenju. Taj posao ću odraditi maksimalno kao što treba, kao i do sada. Deveta izborna jedinica je jedna od udarnih izbornih jedinica HDZ-a, a ja na tom području nikad nisam izgubio izbore. A ovo drugo - oko toga nemam komentara niti sam to ikad dosad komentirao, pa vas molim za razumijevanje', rekao je Kalmeta za tportal.

Rimac: Istraga zbog nezakonitog stjecanja stambenog prostora

Državno odvjetništvo u Šibeniku prvo je istraživalo sumnjivi nesrazmjer imovine članova obitelji Josipe Rimac i njihovih primanja, a u lipnju 2014. USKOK je protiv kninske gradonačelnice i još dviju osoba pokrenuo istragu zbog nezakonitog stjecanja vlasništva nad stambenim prostorom.

USKOK je tada iznio osnovanu sumnju da je prvookrivljena ravnateljica Uprave za područja posebne državne skrbi Ministarstva regionalnog razvoja na traženje drugookrivljene Josipe Rimac i njezina supruga, trećeokrivljenika, podređenoj službenici naložila da sačini ugovor o darivanju kojim je obitelji gradonačelnice Grada Knina, osim stambenog prostora površine 126,28 m2, omogućeno neosnovano stjecanje vlasništva nad još dvjema etažiranim stambenim jedinicama u istoj zgradi, površine 128,68 m2, čime im je na štetu državnog proračuna pribavljena nepripadna imovinska koristi od najmanje 548.000 kuna.

Kalmetin protivnik Ivan Klarin, SDP-ov koordinator za 9. izbornu jedinicu, nedavno je kninskoj gradonačelnici uputio otvoreno pismo, pozivajući je da - kad već upozorava javnost na kršenje braniteljskih prava, osobito onih iz Zakona o područjima od posebne državne skrbi - vrati stan koji je nezakonito dobila, kako bi se mogli 'useliti branitelji koji na to imaju pravo, a koji to svoje pravo baš zbog Josipe Rimac i njoj sličnih nisu mogli ostvariti'.

Brkić: Pouzdano znam da sam pod istragom

Glavni tajnik HDZ-a, bivši zamjenik ravnatelja policije kojemu je u međuvremenu zbog plagiranja oduzeta diploma Visoke policijske škole, u studenom 2014. izjavio je da pod policijskom istragom nije samo on, već i 'svi oni koje ova Kukuriku vlast smatra ozbiljnim političkim suparnicima'. U razgovoru za Večernji list rekao je da pouzdano zna da su istrage za njega osobno i još neke HDZ-ovce započele nakon pobjede na prvim europarlamentarnim izborima u travnju 2013. i traju još do danas.

Tjednik Nacional u siječnju je pisao da je upravo Milijan Brkić u središtu većine dodatnih ispitivanja u slučaju Karlovačke banke, gdje je USKOK sastavio optužnicu na gotovo 700 stranica. U ožujku, Tužiteljstvo BiH demantiralo je informacije Nacionala, prema kojima se u toj državi priprema optužnica protiv Milijana Brkića zbog zločina počinjenih nad civilima srpske nacionalnosti na području Livna i okolice 1992. godine.