UVOĐENJE VERBALNOG DELIKTA

HDZ skupio kvorum i odmah skinuo imunitet Jovanoviću

21.10.2011 u 12:13

Bionic
Reading

HDZ je iz trećeg pokušaja uspio skupiti kvorum od 77 zastupnika. Sabor je potom promptno na dnevni red stavio točku o skidanju imuniteta SDP-ovcu Željku Jovanoviću te mu ga, suprotno odluci Mandatno-imunitetnog povjerenstva, i skinuo zahvaljujući glasovima 64 HDZ-ovca, Ivana Čehoka, Nazifa Memedija i Denesa Šoje. Prihvaćen je zatim Zakon o ništetnosti pravnih akata Srbije, bivše SFRJ i bivše JNA s pripadajućom deklaracijom

HDZ je danas u Saboru ubio demokraciju

'HDZ mi upravo je skinuo zastupnički imunitet, ali time su skinuli i sve maske HDZ-a kao demokratske organizacije, čime su samo potvrdili da je vrh HDZ-a u smislu političke odgovornosti kriminalna organizacija. Danas su ubili parlamentarnu demokraciju. Ipak, najbitnije skidanje dogodit će se 4. prosinca 2011. kada će građani na izborima skinuti HDZ sa vlasti', napisao je Željko Jovanović na svom Facebook profilu.

Za skidanje imuniteta Željku Jovanoviću zbog njegove izjave da je vrh HDZ-a zločinačka organizacija, a radi koje je HDZ protiv njega dignuo i privatnu tužbu, glasala su 64 zastupnika HDZ-a i nezavisni Ivan Čehok i te zastupnici mađarske i romske nacionalne manjine Denes Šoja i Nazif Memedi. Čehoku je u lipnju ove godinezbog korupcijskih afera u Varaždinu također skinut imunitet, ali na zahtjev Državnog odvjetništva, a ne privatne tužbe.

Protiv skidanja imunitera bili su nezavisna Đurđa Adlešič, manjinska zastupnica Zdenka Čuhnil i HSS-ovci Marijana Petir,Boris Klemenić, Zdravko Kelić, Stanko Grčić i Stipe Gabrić Jambo.

Suzdržani su bili: 'prvi seljak' Josip Friščić, nezavisni Zlatko Horvat i SDA-ovac Šemso Tanković

Zahvaljujući kvorumu, HDZ-ovi su uspjeli izglasati Zakon o ništetnosti pravnih akata Srbije, bivše SFRJ i bivše JNA, tzv. Šeksov zakon te pripadajuću mu deklaraciju.

Iako je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks jučer najavio da će se danas glasovati o dopuni dnevnog reda, a tek idući tjedan odlučivati, situaciju u kojoj imaju kvorum iskoristili su da odmah odluče o raspravljenim točkama.

Milorad Pupovac stigao je u Sabor, no ne i u sabornicu te je dao je do znanja da neće sudjelovati u donošenju predloženoga dnevnog reda. On je već ranije najavljivao da će prisutnost zastupnika SDSS-a ovisiti o usuglašavanju dnevnog reda s vladajućom strankom, a protivi se dodatnim točkama jer je ostalo još dosta neraspravljenih točaka. U sabornicu je stigao i bolesni zastupnik HDZ-a Branko Vukelić koji je kazao: 'Ja sam uvijek ovdje, pa zašto ne bih bio i danas.'

Pridružio mu se i Marko Turić koji je kao čovjek došao odraditi svoj posao.

Glas Šemsa Tankovića, zastupnika bošnjačke manjine, danas imaju, a idući petak, kada bude glasovanje, ovisit će o tome hoće li HDZ pristati na uvjet nacionalnih manjina da se raspravlja o Zakonu o pravima nacionalnih manjina.

Neće, kazao je, pristati na igru Pupovca i Furija Radina. Dođu li svi HDZ-ovi zastupnici, njih 64 bez Biance Matković, šest haesesovaca, četiri manjinca te tri nezavisna (pojavi li se Horvat), u sabornici će u podne biti potreban broj ruku za izglasavanje dopuna dnevnog reda.

Saborski zastupnici HSU-a stigli su u Sabor, ali su ostali ispred sabornice, odakle će pratiti glasovanje. SDP je šokiran načinom izglasavanja dopune dnevnog reda. Kukuriku koalicija odlučila je ne sudjelovati u radu Sabora upravo zbog uvreda koje je Šeks rekao, a kasnije se ispričao, na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva koje je bilo protiv skidanja imuniteta Jovanoviću i uvođenja verbalnog delikta.