DEMOGRAFSKE MJERE

HDZ rađa predugo, hoće li prebaciti termin?

05.12.2016 u 11:00

Bionic
Reading

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (MDOMSP) tvrdi da intenzivno radi na demografskoj revitalizaciji, ali na konkretne mjere koje bi osjetili na svojoj koži građani će još pričekati, prema procjenama iz ministarstva - barem još pola godine

Iz Ministarstva Nade Murganić objašnjavaju da se osnivanje Uprave za demografiju preklopilo s izradom državnog proračuna za 2017. godinu, kao i s poreznom reformom koju provodi Ministarstvo financija, pa se njihovo ministarstvo usmjerilo na financijske poticaje izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Izmjenama će se, tvrde, značajno povećati limiti novčanih naknada za vrijeme rodiljnog i roditeljskog dopusta. Prema neslužbenih informacijama Jutarnjeg lista, zaposlenim majkama rodiljna naknada bi porasla na 4000 kuna drugih šest mjeseci rodiljnog dopusta, dok bi nezaposlenima naknada iznosila 2328 kuna cijelu godinu.

Demografija glavni HDZ-ov cilj

Demografska obnova jedan je od temeljnih ciljeva za koje se zalagala pala vlada Tihomira Oreškovića, ali i aktualna Andreja Plenkovića. Tako je bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, želeći poentirati na niskom natalitetu i iseljavanju, dao obećanje pred prošlogodišnje izbore da će država podijeliti roditeljima 1000 eura za svako novorođeno dijete. Građani su se zakačili, a Oreškovićeva vlada je tijekom kratkoga mandata mukotrpno nastojala ispuniti Karamarkovo olako dano obećanje.

Navodno su čak bili osigurali 100 milijuna kuna za mjeru, što nije bilo dovoljno baš za svako dijete, ali je sve palo u vodu nakon što je pala i Vlada. No od obećanja, barem ne odmah, nije se odustalo promjenom na vrhu HDZ-a jer je stranka demografiju i pod novim predsjednikom Andrejom Plenkovićem postavila u fokus zanimanja.

U predizbornom programu HDZ-a, predvođenog ovaj put Andrejom Plenkovićem, navodi se da je negativni demografski trend jedan od najvećih izazova u Hrvatskoj. Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a, u TV debati sa Zoranom Milanovićem istaknuo je da je jedna od mjera kojima HDZ želi potaknuti demografsku obnovu i 7500 kuna po rođenom djetetu. 'Ima dovoljno načina da se u proračunu nađu sredstva. Želimo i delimitirati rodiljne dopuste. Obećali smo da ćemo roditeljima osigurati dostojnu egzistenciju, a uz obitelj, posebnu pažnju posvetiti mladima kako bi se zaustavilo njihovo iseljavanje', kazao je današnji premijer u kolovozu. Jedna od središnjih osoba HDZ-ove predizborne kampanje Ivana Maletić u kolovozu je predstavljajući program kazala da HDZ namjerava u potpunosti delimitirati rodiljne naknade za drugih šest mjeseci nakon rođenja djeteta.

HDZ definitivno odustao od 1000 eura za svaku bebu?

'Isto tako, imamo mjeru jednokratne pomoći od 7500 kuna i zaista je mislimo provesti. Uvodimo i status roditelja odgajatelja u obiteljima s četvero i više djece, uvodimo i posebni alimentacijski fond, razmišljajući posebno o obiteljima s jednim roditeljem, u kojima djeca ne smiju biti žrtve nenaplate alimentacije, nego to treba preuzeti država kao vjerovnik', rekla je tada Maletić. No osim velikih riječi, zasad je malo konkretnih pomaka, a izgleda da se odustalo i od mjere 1000 eura na novorođenče. HDZ-ova ministrica nejasno i nedefinirano daje odgovore na pitanje kada će ta mjera biti provedena. 'Donosit ćemo strategiju i politike u kojima će biti jasno navedeno koje mjere, s kojim ciljem, s kojim efektom i kada želimo uvesti', rekla je Murganić novinarima pred Vladom u četvrtak.

Iz Ministarstva kažu da se u skladu s jednim od ključnih ciljeva Vlade, demografskom revitalizacijom, mjerom koju donose - povećanjem rodiljnih naknada - stavlja naglasak na dugoročnost i sigurnost pronatalitetnih mjera. 'Sve mjere bit će poslane u zakonsku proceduru s početkom 2017. godine. Unatoč radu Vlade u trajanju od svega mjesec dana, rad na mjerama demografske revitalizacije pokazao je visoku razinu međuresorne suradnje', smatraju u MDOMSP-u. Ministrica Murganić vjeruje da bi mjere trebale stupiti na snagu najkasnije 1. srpnja 2017.

Negativni demografski trend jedan je od najvećih izazova u Hrvatskoj. Demografski oporavak moramo pokrenuti dobrom demografskom politikom, a roditeljima moramo osigurati dostojnu egzistenciju. Osim obitelji, posebnu pažnju treba posvetiti mladima kako bi se zaustavilo njihovo iseljavanje.