KANDIDATURA ZA UN

HDZ: Pusić ima samo podršku Oreškovića, ali ne i Vlade

15.04.2016 u 15:46

Bionic
Reading

Premda je predsjednik Vlade Tihomir Orešković kazao da Vesna Pusić ima podršku Vlade u kandidaturi za glavnu tajnicu UN-a, HDZ na Twitteru odgovara da je podršku dala bivša Vlada i da je podrška predsjednika ove Vlade njegov stav

Podržava li HDZ kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a, zapitala je HDZ na Twitteru HTV-ova novinarka Maja Sever, a iz HDZ-a odgovorili daVesna Pusić nema podršku ove Vlade, nego prošle i da je Oreškovićeva podrška njegov stav.


Podsjetimo, Orešković je prije dva dana kada su ga novinari u Saboru pitali podržava li Vlada Pusić u utrci za glavnu tajnicu UN-a ustvrdio: 'Gospođa Pusićka ima podršku Vlade, tako da nećemo tu opservirati. To je diplomatska pozicija pa bih samo tu komentirao da se nadam, kad se gospođa Pusićka vrati iz New Yorka, da ćemo imati priliku malo sjesti i razgovarati o toj poziciji'.

Međutim, član Domoljubne koalicije HSP AS odnosno njihov zastupnik u Saboru Pero Ćorić počeo je danas prikupljati potpise saborskih zastupnika koji podupiru dopis što ga namjeravaju uputiti Vladi, ali i stalnim članicama Vijeća sigurnosti kojim ih žele uvjeriti da Pusić nema legalitet i legitimitet da bude glavna tajnica UN-a.

'Kada smo čuli izjavu premijera Oreškovića, odlučili smo da se od nje ograđujemo. Nitko s nama u HSP AS-u nije kontaktirao i pitao podupiremo li mi Vesnu Pusić. Ne podupiremo je ni za predsjednicu kućnog savjeta, a kamoli za glavnu tajnicu UN-a. Kao osoba nisam suicidalan, ali prije bih digao ruku na sebe nego za Vesnu Pusić. Birači nas za to nisu ovlastili i mislim da premijer mora biti oprezniji s takvim izjavama. Nismo nigdje našli ikakvog pisanog traga da je Vlada tako nešto donijela i bili bismo kategorički protiv toga', kazao je Ćorić novinarima u Saboru.

'Lojalni smo partneri Domoljubnoj koaliciji, a izabrali smo Oreškovića, nije on nas. Izjave tog ranga su danas neprihvatljive. Ako je Vlada stala iza toga, mi nećemo biti dio te Vlade - ili neka nas izbace, ili ćemo otići sami', poručio je Ćorić.

'Odluku o kandidaturi Pusić donijela je bivša Vlada, a Pusić nije od ove Vlade tražila podršku, niti je ova Vlada raspravljala o tome', poručili su danas iz HDZ-a koji predvodi Domoljubnu koaliciju.