BAČIĆ POD POVEĆALOM USKOK-A

HDZ pokušao oprati Barišićev prljavi novac

Bionic
Reading

Priča o famoznih dva milijuna kuna i 300 tisuća eura koje je Mladen Barišić predao nasljedniku i sadašnjem tajniku HDZ-a Branku Bačiću dobiva novi epilog koje se vladajućima neće nimalo sviđati. Večernji list doznaje da je prljav novac HDZ pokušao uplatiti na svoj račun, no banka je sumnjivu transakciju prijavila Uredu za sprečavanje pranja novca, te je lova završila u sefu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića

Kako je potvrđeno Novom listu, glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić na popisu je svjedoka u istrazi poslovanja Fimi-medije s državom. 'Nemam informacije da ću biti svjedok. Ali kao što sam već govorio, ionako ne mogu ništa komentirati u vezi s uskočkim predmetima. No, u potpunosti sam miran jer znam da ja nisam učinio ništa protuzakonito', rekao je Bačić koji još nije dobio poziv za svjedočenje.

Banka mutnu transakciju prijavila Bajiću

Prema Zakonu o sprečavanju pranja novca, bankovni službenici moraju svaku transakciju s gotovinom većom od 200.000 kuna prijaviti Uredu za sprečavanje pranja novca. Tako je banka u kojoj vladajući imaju račun sumnjivu transakciju i prijavila. Zakon kaže da bankovni službenici moraju od klijenta uzeti i 'podatke o izvoru sredstava koja jesu ili će biti predmet transakcije ili poslovnog odnosa'.


U Uredu za sprečavanje pranja novca tada moraju otvoriti spis o tom događaju, provjeriti navode banke i sve prijaviti policiji i DORH-u. Očito su u tom trenutku sudionici ovih operacija shvatili da je riječ o rizičnim transakcijama, te je novac na kraju predan u DORH.

Večernji list podatke o crnom fondu objavio je na temelju neslužbenih, no nedemantiranim informacijama. Nakon što je u siječnju ove godine smijenjen s funkcije rizničara HDZ-a, Mladen Barišić od kuće donosi torbu s dva milijuna kuna i 300 tisuća eura te ih predaje novom tajniku stranke Branku Bačiću. On je, navodno, tek nakon nekoliko mjeseci, kada se oko Barišića počeo stezati obruč, prljavi novac predao Bajiću.

Zna se da predsjednik države odbija komentirati slučajeve korupcije koji su u tijeku, no ipak je nedvosmisleno poručio što misli o mogućnosti da se jedna politička stranka financira tako da joj se nose torbe pune novca.

U vladajućoj stranci, pak, demantiraju da su pokušali novac staviti na račun stranke u banku. 'Nečuveno je kakve se spekulacije i konstrukcije proizvode u medijskim krugovima', komentirao je glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić optužbe da je novac koji mu je donio Barišić kad je razriješen s mjesta rizničara HDZ-a pokušao oročiti u banci.