zajednički stav

HDZ-ovi eurozastupnici protiv angažmana stranih kolega u kampanji protiv uvođenja eura u Hrvatskoj

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 14.09.2021 22:41
  • Objavljeno 14.09.2021 u 22:25
Zastupnici HDZ-a u Europskom parlamentu

Zastupnici HDZ-a u Europskom parlamentu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HDZ/EPP

Klub HDZ/EPP u Europskom parlamentu komentirao je pripreme Hrvatske za uvođenje eura kao službene valute i kritizirao najave uključivanja pojedinih stranih kolega zastupnika u kampanju protiv ulaska Hrvatske u europodručje

'Snažno podupiremo ulazak Hrvatske u europodručje i napore koje u tom smjeru poduzimaju Vlada i HNB jer je to hrvatski nacionalni interes. Referendum o pristupanju Europskoj uniji jasno je pokazao da hrvatski građani podržavaju europsko opredjeljenje Hrvatske, a Ugovor o pristupanju jasno je odredio i da Hrvatska sudjeluje u Ekonomskoj i monetarnoj uniji', poručuju zastupnici HDZ-a u Europskom parlamentu Željana Zovko, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Sunčana Glavak.

Ulazak u eurozonu, kao i Schengensko područje, donijet će, smatraju, opipljive koristi svim hrvatskim građanima.

'Iskustva drugih država članica pokazuju da uvođenjem eura raste životni standard građana. Uvođenje eura uklanja transakcijske troškove, poboljšava kreditni rejting, smanjuje kamatne stope i olakšava izvoz. Očekujući značajno olakšavanje poslovanja, upravo izvoznici snažno podržavaju uvođenje eura', navodi se u priopćenju zastupnika HDZ-a u Europskom parlamentu.

U nastavku se čude neargumentiranim tezama koje dolaze s krajnje desnog dijela političkog spektra kojima se želi spriječiti hrvatski ulazak u eurozonu, ali u suštini i pripadnost Hrvatske Europskoj uniji.

'Ipak, protivnici ulasku u eurozonu svoje ušteđevine čuvaju u eurima, pokazujući tako vlastito licemjerje. Istovremeno, zbog straha od vlastitih birača, ideologizirana ljevica šalje dvosmislene poruke, ne želeći jasno izreći svoj stav o ovom izuzetno važnom pitanju. Tako se ove dvije političke grupacije stavljaju na istu stranu u ključnoj raspravi o europskom opredjeljenju Hrvatske. Usprkos pokušajima politiziranja, Hrvatska će ostvariti svoj strateški interes uvođenjem eura 2023. godine', zaključili su.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!