neće svi biti sretni

[VIDEO] Vujčić otkrio po kojem tečaju ćemo mijenjati kune u eure ali i poručio: 'Nije dobro držati gotovinu kod kuće, rizik je od pljačke'

13.09.2021 u 19:58

Bionic
Reading

Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je u večerašnjem HTV-ovom Dnevniku, govoreći o uvođenju eura, kako u drugim zemljama koje su uvele euro cijene nisu podivljale te je poručio da će poduzeti sve da zaštita potrošača bude na maksimalnoj razini.

Vujčić je danas o temi uvođenja eura razgovarao s potpredsjednikom Europske komisije Valdisom Dombrovskisom, kao i premijer Andrej Plenković, koji je izrazio uvjerenje da će Hrvatska biti spremna za ulazak u europodručje 1. siječnja 2023. godine.

Izjave za medije izvršnog potpredsjednika EK Valdisa Dombrovskisa i guvernera HNB-a Borisa Vujčića Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Vujčić je večeras u intervjuu u Dnevniku HRT-u na pitanje koliko može jamčiti da cijene neće podivljati u konverziji odgovorio kako može sigurno jamčiti dvije stvari - da cijene nisu podivljale u drugim zemljama ("nešto su rasle, ali ne divljale") te da će poduzeti sve da zaštita potrošača u tom smislu bude na maksimalnoj razini.

- Odnosno, koristit ćemo iskustva svih zemalja do sada koje su uvodile euro i koja su se pokazala dobrima. Na primjer, objavljivanje cijena unaprijed, prije uvođenja eura i nakon uvođenja eura, tako da svatko - da li ide u dućan kupovati namirnice, da li ide u kafić piti kavu - može vidjeti mjesecima unaprijed kolika je cijena u eurima toga istoga što će biti od 1. siječnja opet samo u eurima. I nakon toga će se nastaviti tako dualno objavljivanje cijena, tako da potrošač ne može biti ni na koji način doveden u zabludu, rekao je Vujčić.

7,53 središnji je paritet koji je odredila Europska središnja banka, a Vujčić je rekao kako će upravo taj tečaj najvjerojatnije biti onaj po kojemu ćemo ući u eurozonu.

- Sve zemlje do sada, osim jedne, ušle su upravo po tom tečaju u kojem su bile u ERM-u. Prema tome, možemo s velikom vjerojatnošću pretpostaviti da će i za Hrvatsku upravo to biti fiksni tečaj. I tu nema, moram ponovno napomenuti, onda prodajnog, kupovnog tečaja, nego se sve transakcije obavljaju upravo po tom jednom fiksnom tečaju, što je opet zaštita potrošača, rekao je Vujčić.

  • +5
Zagreb: Boris Vujčić dao je izjavu o minusima u bankama Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Vujčić je rekao kako je zamjena novčanica i kovanica ogromna logistička operacija. - Imamo oko pola milijarde papirnatih novčanica, to je kao da naslažete stup visok 50 km, i imamo oko 1,1 milijardi kovanica u opticaju, to vam je veličina kao 126 velikih ZET-ovih tramvaja, rekao je.

Građanima koji štednju još uvijek drže kod kuće poručio je kako to nije jako dobro zbog rizika od pljačke. - Oni koji imaju gotovinu moći će tu gotovinu donositi prvo u banke, ili tamo gdje će se mijenjati, Fina, pošta, na početku, dobivati euri, paketi za građane, a nakon toga nakon nekog vremena samo u HNB-u, rekao je Vujčić.