POLITIČKI FINANCIJERI

HDZ-ovi donatori državi dužni milijune kuna

HDZ u Areni (08)

HDZ u Areni (08)

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Pixsell

Većina donatora dvije velike političke stranke – SDP-a i HDZ-a – nije na popisu dužnika Porezne uprave koja je objavljena prije nekoliko dana. Među tvrtkama koje su donirale SDP 2010. i 2011. godine nema niti jedne tvrtke javno prozvane zbog neurednog podmirivanja poreznih obveza. S HDZ-om situacija je nešto drugačija

U 2010. Metal sistem projekt donirao je toj stranci 150.000 kuna, a prema država od te tvrtke potražuje 1.281.292,55 kuna. Prema Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe iz 2011. godine stranke ne smiju primati novac od tvrtki protiv kojih se vodi postupak naplate dospjelih nepodmirenih obveza prema proračunu ili zaposlenicima, piše Novi list

Slična, ali blaža odredba postojala je u prijašnjem Zakonu o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata koji je zabranjivao donacije pravnih osoba protiv kojih se vodi postupak zbog dospjelih, a nepodmirenih obveza prema RH, odnosno prema jedinicama lokalne samouprave. Iz podataka koje je objavila Porezna uprava ne vidi se kada je nastao dug Metal sistem projekta, odnosno je li ta tvrtka u trenutku doniranja novca HDZ-u bila porezni dužnik.

U 2009. najmanje pet tvrtki doniralo je novac HDZ-u, a 2012. su na popisu poreznih dužnika. Konkretno, Centrogradnja je donirala 20.000 kuna, a danas duguje 1.104.318,41 kunu. Riječka tvrtka Elektromehanika marine duguje 1.196.155,86 kuna, a HDZ -u je 2009. donirala 15.000 kuna. Rekorder u poreznom dugu među donatorima je zagrebački Geofoto. Od te tvrtke država danas potražuje 15.172.945,26 kuna, a HDZ-u je Geofoto dao 60.000 kuna prije tri godine.

Odlagalište sirovina, zadarska tvrtka zanimljivog naziva, odložila je u HDZ-ovu blagajnu 2009. godine 111.000 kuna. Porezna traži da Odlagalište sirovina danas u državnu blagajnu uloži 4.120.095,70 kuna koliko iznosi njen dug. Moguće je da je još nekoliko tvrtki koje duguju doniralo HDZ.

Međutim, budući da ima više tvrtki s istim nazivom koje se pojavljuju na popisu dužnika, a ti se nazivi pojavljuju i na listi donatora, nije moguće precizno utvrditi je li riječ o dužnicima.

Državi novac duguju tvrtke, građani, obrtnici, ali i država duguje državi. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta duguje 11,7 milijuna za razdoblje od 2005. do 2011. godine.

Dug je nastao neplaćanjem doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje učenika i studenata na praktičnoj nastavi i stručnoj praksi za slučajeve invalidnosti i tjelesnog oštećenje zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, a što je, tvrde u Ministarstvu, po sadašnjim propisima neprovedivo.

Ministarstvo će zatražiti izmjene zakona iz kojih proizlazi spomenuti dug, a osiguranje učenika riješit će policom osiguranja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi