VLADAJUĆI ODBILI RASPRAVU

HDZ-ovci zbog ćirilice napustili sjednicu Odbora za ratne veterane

14.11.2013 u 11:50

Bionic
Reading

Burno je jutros započela sjednica saborskog Odbora za ratne veterane. Naime već prilikom glasanja o dnevnom redu vladajući su se pobunili zbog predviđene rasprave o prijedlogu zaključka o problematici postavljanja dvojezičnih natpisa u Gradu Vukovaru i primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji je predložila trećina zastupnika Hrvatskog sabora, uglavnom HDZ-ovaca

Čim je predsjednik Odbora za ratne veterane, HDZ-ov Josip Đakić predložio da Odbor raspravlja o tome, vladajući su počeli negodovati smatrajući da to nije tema o kojoj bi taj odbor trebao raspravljati, pogotovo zato što je Gradsko vijeće Grada Vukovara izmijenilo Statut Grada i sada se čeka očitovanje Ministarstva uprave, a potencijalno i Ustavnog suda.

'Ranije je ovaj odbor donio zaključak da taj problem treba riješiti Gradsko vijeće Grada Vukovara, a ono je riješilo problem i promijenilo Statut. Pričekajmo prvo očitovanje Ministarstva', upozorio je potpredsjednik Odbora i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, predloživši da se do tada ta točka skine s dnevnog reda.

Za HNS-ovog Borisa Blažekovića o toj temi trebalo bi raspravljati negdje drugdje, a ne na Odboru za ratne veterane. 'Ova problematika je ustavna i pravna tematika, a ne tematika ovog odbora. Ovo je politikanstvo i igranje, a Vukovar se po stoti put koristi za političke igre', rekao je Blažeković.

Međutim Đakić mu je pojasnio da su upravo branitelji tražili da se oglasi Odbor za ratne veterane i da pojasni što znači članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

'Imamo obavezu raspraviti to jer je ova problematika striktno vezana za branitelje i žrtvu koju su podnijeli u Vukovaru. Molim vas da budete uz građane Grada Vukovara i vukovarske branitelje. Molim vas da na pravom mjestu prije Dana sjećanja na žrtvu Vukovara bistrom glavom ovo raspravimo i nešto zaključimo da se ne bi prolijevala krv', rekao je Đakić. Dodao je da se ova problematika itekako tiče branitelja jer je svaki zid u Vukovaru grafitima baš na ćirilici poručivao 'Ovo je Srbija'.

Na vladajuće je pokušao utjecati i vanjski član Odbora i predstavnik braniteljske populacije Ilija Vučemilović Šimunović, zamolivši zastupnike da ne zatvaraju oči pred onim što se događa u Vukovaru jer je upravo Sabor mjesto za razgovor o ćirilici.

'Ne mogu vjerovati da nismo svjesni situacije koja se događa - pa hrvatski branitelj je stradao u Vukovaru. Riješimo to ovdje da se ne bi rješavalo na ulici', kazao je Vučemilović Šimunović.

Stavu HNS-a pridružili su se SDP-ovci. Da Odbor za ratne veterane nije pravo mjesto za raspravu o ćirilici i Ustavnom zakonu o nacionalnim manjinama, smatra SDP-ov Franko Vidović.

'Svi skupa moramo spustiti loptu na zemlju. I nije pala ničija krv, nego je čovjek pao, to je službeni podatak i ja tome vjerujem, a ne priči s ulice. Pričekajmo očitovanje Ministarstva uprave, ne radimo sada politički pritisak', kazao je Vidović.

Odgovorio mu je Đakić kazavši da onda Odbor za ratne veterane ne bi trebao raspravljati ni o prijedlogu Zakona o socijalnom radu koji se također našao na dnevnom redu.

'Vi skidate dnevni red i napustit ćemo sjednicu ako tako bude. Nemojte ignorirati ovu temu jer ćemo stvoriti još žešću raspravu i konflikt koji tinja u Vukovaru', rekao je Đakić, no Sabo je ponovio da nije vrijeme za raspravu o ćirilici.

'Svaki naredni Odbor ćemo bojkotirati zbog ovoga. Nisam se nadao ni u najcrnjoj mori da biste mogli ovako ignorirati prava branitelja i temu koja mjesecima puni novinske stupce. Sramite se, napuštamo sjednicu', rekao je Đakić te sa stranačkim kolegama napustio sjednicu.

Nakon toga Sabi nije preostalo ništa drugo nego da, zbog nedostatka kvoruma, zatvori sjednicu.