BORBA ZA ČELO STRANKE

HDZ-ovci već udaraju ispod pojasa: Pogledajte tko je uz aktualnog šefa stranke, a tko uz 'alternativce'

10.02.2020 u 20:42

Bionic
Reading

Dva velika tabora stvorila su se u unutarstranačkoj borbi u HDZ-u. Na čelu jednog aktualni je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, a drugi vodi Miro Kovač, ovih dana formalno podržan od drugog čovjeka stranke Milijana Brkića. Dok neki još važu, tportal je pobrojao tko je u ovoj bitki za novo vodstvo na čijoj strani

Aktualni predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, ako je suditi prema podršci koju je javno dobio, iza sebe ima puno veći tim u unutarstranačkoj borbi. Već će najavio na koga računa kao na svoje najbliže suradnike - Tomo Medved bit će kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a, a Oleg Butković, Ivan Anušić, Branko Bačić i Zdravka Bušić bit će kandidati za potpredsjednike.

Plenković je uz to dobio podršku dobrog dijela ministara, a među njima i potpredsjednika Vlade. Iako su se neki zapitali zašto primjerice Damira Krstičevića, Davora Božinovića i Gordana Jandrokovića nema među kandidatima, sva trojica su bezrezervno stala iza Plenkovića. Dapače, Krstičević je i šef njegova izbornog stožera.

Plenkoviću su podršku dali i predsjednici županijskih i gradskih organizacija HDZ-a, među njima, između ostalog, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije Dražen Milinković, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, predsjednik varaždinskog Gradskog odbora HDZ-a Damir Habijan, predsjednik zadarskog županijskog HDZ-a Božidar Kalmeta, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota, gradonačelnik Županje Davor Miličević, saborski zastupnik iz Vinkovaca Mladen Karlić, saborski zastupnik i gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić itd.

  • +15
Predsjedništvo HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

S druge strane, nakon što su već ranije izražavali nezadovoljstvo politikom vodstva HDZ-a, trojac Miro Kovač, Davor Ivo Stier i Ivan Penava odlučio se udružiti. Pri tome će se Kovač sučeliti s Plenkovićem, Penava kao kandidat za zamjenika s Medvedom, a Stier će 'pucati' na jedno od četiri mjesta potpredsjednika. Od viđenijih HDZ-ovaca zasad im nitko nije dao podršku sve do jučer, kad je uz njih stao aktualni zamjenik predsjednika stranke Milijan Brkić.

U utrku za potpredsjednika HDZ-a uključio se i zagrebački HDZ-ovac Ivan Kujundžić, a on smatra da stranka treba promijeniti vodstvo, no nije otkrio pripada li Kovačevu taboru.

Ni jednom ni drugom timu ne pripada šef splitskog HDZ-a Petar Škorić, također kandidat za potpredsjednika HDZ-a.