VELIKI SKUP U SUBOTU

HDZ-ovci na Općem saboru mijenjaju statut, hoće li se itko usuditi kritizirati Plenkovića?

25.05.2018 u 22:45

Bionic
Reading

Opći izvještajni sabor HDZ-a, koji se održava ovu subotu, trebao bi u Ciboni okupiti oko pet tisuća članova, ali i, kako tvrdi glavni tajnik Gordan Jandroković, pokazati snagu stranke. Hoće li nakon afere Hotmail i odlaska potpredsjednice Vlade Martine Dalić biti i kritičnih glasova, tek se treba vidjeti

Glavna tema okupljanja HDZ-ovaca bit će izmjene Statuta, a o njima će glasati dvije tisuće izaslanika s pravom glasa.

No Opći izvještajni sabor okupit će i stranačke dužnosnike, saborske zastupnike, diplomate, ali i strane goste - bugarskog premijera Bojka Borisova, predsjednika Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu Manfreda Webera te šefa HDZ-a BiH Dragana Čovića. Troje stranih gostiju, doznajemo, održat će i pozdravne govore. Nije poznato hoće li na skupu biti i predstavnici koalicijskih partnera.

Nakon toga izaslanici i gosti prijeći će i na radni dio. Prvo će im se obratiti glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković te će podnijeti organizacijsko-poslovno izvješće, a nakon njega saboru će se obratiti i predsjednik stranke Andrej Plenković te će podnijeti izvještaj o radu HDZ-a između dva sabora. Predviđa se da bi rasprava o izvještajima trebala potrajati oko dva sata.

Tko će sve sudjelovati u raspravi, još nije poznato, ali očekuju se obraćanja visokih stranačkih dužnosnika, ali i ministara. Procjenjuje se da bi se u raspravi mogli čuti i kritični glasovi, posebice nakon afere Hotmail, no vrlo vjerojatno neće biti dramatično kao na prošlom saboru, kada je, podsjetimo, kritike tadašnjem predsjedniku stranke Tomislavu Karamarku uputio i sam Plenković.

>>> Andrej Plenković: Nisam ja zvao Šavorića, pozvan je iz Vlade

HDZ će na saboru pokazati snagu i zajedništvo, kaže za tportal glavni tajnik Gordan Jandroković. 'Politička situacija je takva da je prioritet pokazati snagu i zajedništvo. Očekujem da će predsjednik stranke Andrej Plenković dobiti snažnu potporu izaslanika i drugih članova stranke da nastavi voditi je, ali i podršku za realizaciju projekata poput LNG terminala, Pelješkog mosta te mjera za demografiju', poručio je Jandroković za tportal.

  • +49
Predsjednik Vlade Andrej Plenković Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nakon rasprave o stranačkim izvješćima izaslanici bi trebali potvrditi i novi Statut, koji je izradila radna skupina pod vodstvom Karla Resslera. Prema novom Statutu, reformirala bi se, između ostalog, tijela stranke, pa bi se spojilo Nacionalno vijeće i Središnji odbor u Nacionalni odbor. Uz to, po novom bi postojao i uži i širi sastav Predsjedništva stranke, što će omogućiti učinkovitost i brzinu rada. Glasanje i biranje po principu 'jedan član – jedan glas' ubuduće bi vrijedilo za predsjednika HDZ-a, njegova zamjenika i četiri potpredsjednika, a uveo bi se i unutarstranački referendum.

HDZ-ov skup u Ciboni koji započinje u 11 sati, a očekuje se da će potrajati pet do šest sati, vodit će Joško Lokas. HDZ se, kao i na svakom svom skupu, pobrinuo i za glazbene pauze. Tako će nastupiti Vanda Winter, Đani Stipaničev i klapa Vinčace, a na kraju će se pojaviti i Đani Maršan te će izvesti 'Bože, čuvaj Hrvatsku', neslužbenu HDZ-ovu himnu.