POREZNA REFORMA

HDZ-ovac priznao: Neke stvari smo ubacili da imate o čemu raspravljati

16.11.2016 u 16:00

  • +7

Sjednica Sabora započela raspravom o izmjenama poreznih zakona

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Saborski zastupnici nastavili su raspravu o paketu poreznih zakona, a danas su na redu pojedinačne rasprave. Glavne teme jučerašnje rasprave koja je potrajala do večernjih sati bile su porezni USKOK, ukidanje olakšice na prvu nekretninu, ali i efekt koji će zakon imati na ugostiteljstvo

Govoreći o poreznoj reformi, SDP-ov Boris Lalovac poručio je kako se vezano uz poreze ne mogu napraviti veliki pomaci jer je rashodovna strana proračuna zadana.

'Postavlja se pitanje zato što se od ove tzv. cjelovite porezne reforme očekuje puno. Očekuju građani, očekuju poduzetnici. Mislim da su ta očekivanja malo prenapuhana. Zašto? Zato što jednostavno morate raditi i na rashodovnoj strani proračuna, morate raditi dubinske, strukturne promjene u zdravstvenom sustavu, u mirovinskom sustavu da bi cjelokupni taj sustav uspio, a znamo da je ovdje PDV najveći dio gdje se puni taj proračun; teško imate manevarskog prostora da smanjujete značajnije porezno opterećenje', rekao je Lalovac.

Progovorio je i o otpisu potraživanja banaka. 'Ispisom svih tih potraživanja iz njihovih knjiga ne nastaje mogućnost da banke prodaju svoja potraživanja. Vidjeli ste u izvješću HNB-a da to danas godišnje negdje donosi oko tri milijarde kuna. Oni čiste svoje bilance, prodaju raznoraznim društvima ta svoja potraživanja, međutim ne znači da su ta potraživanja koja su oni prodali trećim osobama otpisali građanima. I to se neće dogoditi ni u ovome slučaju', kazao je Lalovac, koji je izrazio skepsu oko toga da će banke otpisivati potraživanja koja, kako je jučer objasnio ministar financija Zdravko Marić, iznose 40 milijardi kuna.

Upitao je koji je financijski učinak ove mjere. 'Ako vidite učinke ove porezne reforme koja je ograničena, koja nam ne može dati taj puni zamah gospodarstvu, a jednostavno ne može jer tih nekoliko milijardu kuna ne može dati ono što gospodarstvu treba. A gospodarstvu treba upravo ovaj način čišćenja bilanci s bankama, ali i dogovora na potpuno drugačiji način, ne ovakav način gdje im ostavljate mogućnost gdje ne znate koliko će to koštati, ne znate njihove učinke', kazao je Lalovac, uvjeren da bi za prave efekte porezne reforme fiskalna i monetarna politika te banke trebale raditi zajedno.

'Ako se to ne dogodi, zapravo će se ispuhati cjelokupna porezna reforma', rekao je Lalovac.

Replicirao mu je HDZ-ov Željko Reiner podsjetivši na SDP-ova Gordana Marasa koji je, poručuje bivši predsjednik Sabora, prošli tjedan plašio javnost da će sve poskupjeti.

'Ja to namjerno ističem zato što se stvarala tijekom prošlih tjedan, dva atmosfera da će ljudima biti lošije nakon toga. Mislim otprilike negdje milijun i 800 tisuća ljudi će imati zapravo jednaku ili bolju situaciju nego što je bila ranije zahvaljujući upravo ovim zakonima. I to treba jasno reći, a ne plašiti ljude da će im biti lošije', kazao je Reiner.

Lalovcu je odgovorio Željko Lacković iz Bandićeva kluba. 'Banke su čistile svoje loše plasmane prodajući takve plasmane u bescjenje raznim fondovima i ti fondovi danas drže ta potraživanja. Ja smatram da bi trebali prilikom priznavanja poreznih olakšica uzeti u obzir jesu li  to otpisi potraživanja prema pravnim ili prema fizičkim osobama. Jer vi ćete imati situaciju da bilo koji fond koji je kupio potraživanje, a vi ćete mu ga priznati kao poreznu olakšicu jer banka ga je kao nenaplativog prodala u bescjenje samo da si oslobodi sredstva koja mora imati u HNB-u na ime takvog lošeg kreditnog plasmana', rekao je Lacković.

Na otpis potraživanja osvrnuo se i HDZ-ov Josip Borić. 'Pa to je iz 2013. Do sada, koliko ja znam, a pročitao sam u nekim novinama, otpisano je po tom modelu 12 milijardi kuna u protekle dvije godine, od toga prodano potraživanja 2,5 milijarde. Dođe s druge strane i kaže, a zašto vi to radite? Tko vama garantira da ćete vi to uspjeti, tko garantira da će banke to otpisati i da neće prodati? Pa ja isto njih pitam, a tko je vama garantirao kada ste to uveli da ćete vi to uspjeti, ali netko je nešto radio. Očito se jedan dio očistio, očito je netko izašao možda iz tih blokada', poručio je Borić.

Tko bolje računa - Stazić ili Borić?

U svom izlaganju Borić je pohvalio reformu, no replika mu je stigla od SDP-ova Nenada Stazića. 'Kažete da će ušteda na struji za jednu obitelj biti godišnje između 700 i 1.000 kuna i ja vam vjerujem. Čak uzmimo da će biti 1.000. A onda uzmimo jedan mladi bračni par koji se odlučio za kupnju prve nekretnine u Zagrebu, male nekretnine 55 kvadrata. Ona vam košta u Zagrebu 120.000 eura. Četiri posto će morati na to platiti sada porez. To vam 4.800 eura ili 36.000 kuna. Oni će morati štedjeti na toj struji 36 godina da bi nadoknadili štetu koju ćete im napraviti jednim jedinim potezom. Znači, imaju 30 godina sad kad kupuju tu svoju nekretninu, a kad tu štetu nadoknade, imat će 66 godina. I to vi tvrdite da je za njih povoljno. E pa sad, pa nemojte ljude praviti glupima i ludima', rekao je Stazić.

Odgovorio mu je i Borić. 'Da ste vi tako dobro znali računati, ne bi nam se desio javni dug od 80 milijardi u mandatu od četiri godine. Što niste tada znali računati?' rekao je Borić.

Lucić: Namjerno smo ubacili neke stvari da biste vi mogli raspravljati

Čak 97 posto reforme ide na dobrobit građana, poručuje pak HDZ-ov Franjo Lucić'Vi zamjerate i kažete kako smo ustuknuli od određenih mjera. Pa, poštovana gospodo, ovo je samo bio prijedlog i nacrt određenih izmjena i dopuna. Pa naravno da smo i namjerno određene stvari predložili, a istovremeno smo znali da nećemo moći provesti određene mjere. Zar je to problem? Zar je problem što smo se zadržali i podržali da PDV na kruhu, mlijeku i ostalim potrepštinama koje građani koriste budu pet posto? Pa to smo vam dali da imate o čemu raspravljati, da se imate s čime boriti, a znali smo da ćemo to ostaviti i znali smo da nećemo tražiti povišenje PDV-a na 12 posto. Prema tome, sve ove mjere idu u jednom dobrom smjeru', rekao je Lucić.

Ta je njegova izjava izazvala niz oporbenih replika. 'Nemojte, molim vas, više ponoviti ovo što ste rekli da ste vi pustili probni balon građanima da će im poskupjeti kruh i mlijeko. Pa ja vas sada s ove pozornice mogu optužiti za nanošenje psihofizičkih boli onim najsiromašnijima u Hrvatskoj', kaže HSU-ov Silvano Hrelja.

Briljantna je stvar o probnom balonu i pet posto poreza na kruh i šećer, poručuje SDP-ov Darko Parić. 'Možda je malo nepopularno, ali možemo zahvaliti samo Mostu zašto je taj porez kao takav ostao. Ne HDZ-u i ne vama, nego kolegama iz Mosta koji još uvijek imaju dijelom noge na zemlji i razumiju u kakvoj situaciji je ova zemlja i potegli su ručnu i zaustavili se. Da je bilo do HDZ-a, otišao bi taj porez daleko i ne bi to bio probni balon', kazao je Parić.