LINIĆ I JOVANOVIĆ KRITIČNI

'HDZ-ova vlast praktički nije legalna!'

18.08.2010 u 16:03

Bionic
Reading

SDP-ovci Slavko Linić, Željko Jovanović, Luka Denona i Romana Jeković iznijeli su danas u Rijeci niz kritika HDZ-ovoj vlasti koja, kako je rečeno, nije u stanju ponuditi ništa novo ni konstruktivno te zna samo prodavati maglu i dizati prašinu kratkovidnom politikom koja ima samo jedan cilj – sačuvati fotelje što je moguće dulje bez obzira na cijenu, koju ionako neće platiti

Moguće je stabilizirati javne financije, tvrde riječki SDP-ovci, a po čemu se i razlikuju od aktualne vlasti, samo osiguranjem gospodarskog rasta, novog zapošljavanja te razine produktivnosti, i to ako se ostvare tri SDP-ova temelja - decentralizacija, oporezivanje kapitalne dobiti i imovine te reforma javne uprave.


Slavko Linić poručio je ministru financija Ivanu Šukeru da su proračun i rebalans politike koje treba mijenjati. 'Moramo oporezivati one koji ne proizvode, koji mešetare, koji se imovinom ne brinu o radnom mjestu. Oporezujmo i kapitalnu dobit i nefunkcionalnu imovinu, ali nemojmo oporezivati siromašnog radnika, umirovljenika, nego one koji imaju ogromnu imovinu, ogromno bogatstvo, uzmimo njima za javne potrebe Hrvatske', predlaže Linić napomenuvši da ne govori o novim porezima, već o zamjenama poreza.

Usto, poručio je da je potrebna potpuna reforma države jer je prevelika potrošnja za upravu, a zbog pogrešne politike imamo i prevelik broj zaposlenih, te da javni sektor moramo prilagoditi građanima i učiniti ga efikasnim.

Naglasio je i da bi država trebala privatnim kapitalom uložiti u gradnju dviju elektrana, hidroelektrane i termoelektrane na plin, te željeznicu, čime bismo osigurali zaposlenost.

'Primadona Kosor trpi samo pljesak i pohvale, a ne kritike, jer na njih reagira omalovažavanjem i uvredama onih koji je kritiziraju', rekao je Jovanović te dodao da 'njezina vlada, umjesto protiv krize, posljednjih dana vodi rat protiv konstruktivne oporbe koja nudi rješenja za spas proračuna, dok Šuker sam sebi skače u usta jer ne može ponuditi nijedan suvisao komentar SDP-ovih prijedloga za stabilizaciju javnih financija'.

'Otkako je Malo vitra odnijelo Sanadera, tim Kosor-Šuker bahato i neodgovorno krpa rupe u proračunu udarajući po pravima i standardu građana. Istovremeno taj isti proračun, poput bankomata, servisira njihove stranačke i privatne džepove', kazao je Jovanović te podsjetio da je taj isti tim ne tako davno govorio o svjetlu na kraju tunela u 2010. i oporavku u 2011, što su, smatra, 'pusti snovi zbog kojih je Hrvatska upropaštena do temelja'.

Također smatra da je rebalans bio potreban istoga dana kada je u prosincu 2009. i donesen te da je cjelovit program s mjerama za stabilizaciju javnih financija, koji je SDP iznio u subotu, viša matematika i za Kosor i za Šukera.

Upozorio je da do kraja ove godine možemo očekivati povećanje deficita za dodatnih deset milijardi kuna. 'Zar je moguće da je netko tko je planirao deficit od 8,5 milijardi kuna, a koji će iznositi 20 milijardi kuna, ima obraza dijeliti lekcije o dosljednosti i vjerodostojnosti oporbi koja pokušava pomoći', pita se Jovanović.

Jovanović se zapitao i o kakvim je to jučer parolama i demagogiji govorila Kosor, bez kojih se, kako je rekla, moramo boriti u jedinoj nam domovini Hrvatskoj, kad je ta zaista jedina domovina pod HDZ-ovom vlašću nekima bila jako dobra majka, a većini građana izuzetno nekorektna maćeha.

'Jasno je da je korupcijskim modelom vladanja HDZ dolazio i do pobjede na izborima, od lokalne do parlamentarne razine, upravo na temelju protupravno stečene imovinske koristi, što znači da njegova vlast nije legalna', zaključio je Jovanović citirajući Kazneni zakon u kojem piše da je sva korist stečena korupcijom nelegalna i da se mora oduzeti, a nada se da su birači shvatili da takva vlast više ne može upravljati Hrvatskom.