...I JOŠ JEDNA POLICA OSIGURANJA

HDZ-ov plan za zdravstvo: Novi porezi na duhan, alkohol i nezdravu hranu!

15.01.2014 u 15:03

Bionic
Reading

HDZ-ov predsjednik Odbora za zdravstvo Ante Ćorušić u Splitu je kritizirao Vladu zbog mjera koje uvodi u zdravstvenom sustavu i 'bezosjećajnog odnosa prema tragičnom stanju u zdravstvu koje je postalo poprište međuministarskih sukoba'. U pozivu na susret s novinarima najavljeno je da će govoriti o nesposobnoj Kukuriku vlasti koja uništava zdravstvo s ciljem privatizacije, no na samoj konferenciji Ćorušić je iznio nekoliko ideja koje bi mogle ići upravo u tom smjeru

Primjerice, HDZ-ov 'ministar zdravlja u sjeni' predlaže izdvajanje HZZO-a iz državne riznice. 'Planiramo napraviti i to da 70 posto HZZO-a ostane kao sada, a 30 posto sredstava bismo stavili na raspolaganje privatnim osiguravateljima', kazao je Ćorušić. Najavio je i da poslije osvajanja vlasti HDZ želi promijeniti Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o zdravstvenom osiguranju te uvesti novi element - solidarnost po odgovornosti.

'Ne možemo biti neodgovorni prema svom zdravlju, ne možemo sve prebaciti na teret države', objasnio je.

Tu nije kraj: HDZ bi hrvatskim osiguranicima omogućio plaćanje još jedne, treće police osiguranja: prva bi jamčila sve temeljne usluge u zdravstvu, druga bi sličila dopunskom osiguranju, a treću policu plaćali bi oni koji žele imati pravo izbora klinike i liječnika.

'Ne vidim razlog ni zašto se ne bi uveo zdravstveni porez na duhanski proizvod, zašto se ne bi uveo zdravstveni porez na alkoholna pića ili zdravstveni porez na nezdravu hranu', nadodao je Ćorušić.

Složio se s idejom objedinjavanja zdravstvenih ustanova, no on tvrdi da bi se to trebalo napraviti na drugačiji način od onoga koji želi Rajko Ostojić te da bi bolnice trebalo specijalizirati. Ponovio je da se Imunološki zavod planski uništava 'da bi ga kupio privatnik iz Rijeke, rodnog grada ministra Linića, koji je s Ostojićem i Mrsićem potpisao stečajni postupak'.

Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić kritizirao je najavu sanacijskog ravnatelja KBC-a Split Kolje Poljaka o izradi plana donacija za ovu bolnicu. 'Ona nema dovoljno sredstava ni za madrace, a to je samo vrh sante leda u nefunkcioniranju KBC-a. Poljak dozvoljava da mu se bolnička kvota spušta sa 67 na 44 milijuna kuna, što je daleko ispod razine normalnog funkcioniranja jer samo na plaće odlazi više od 30 milijuna. Uveo je i stražara da ga štiti od njegovih djelatnika, što nijedan ravnatelj prije njega nije imao', kazao je Škorić.