SURADNJA SA STARČEVIĆEVIM HSP-OM

HDZ optužuje vukovarski SDP za političku trgovinu

09.03.2011 u 16:40

Bionic
Reading

Koalicija SDP-a i HSP-a Dr Ante Starčević u Gradskom vijeću Vukovara neprirodna je iz dva razloga – s jedne strane surađuju krajnje lijeva i krajnje desna stranka, a s druge strane politička opcija koja je osvojila najmanje mandata dobila je mjesto predsjednika Vijeća, upozorili su u srijedu iz vukovarskog HDZ-a

VUKOVAR – Na medijskoj konferenciji vukovarski HDZ-ovci su ocijenili kako je riječ o 'političkoj trgovini' u kojoj bi za 'ustupljenu' poziciju predsjednika Gradskog vijeća Vukovara gradonačelnik Željko Sabo (SDP) zauzvrat dobio izmjene gradskog Statuta, jer mu se ta mogućnost otvara stvaranjem većine u Vijeću.

'Najavljene izmjene Statuta neće biti samo kozmetičke, kao što je najavio predsjednik Vijeća Tomislav Džanak, jer SDP i gradonačelnika zanimaju izmjene statutarnih članaka koje se odnose na predstavnike u skupštinama gradskih poduzeća. Gradonačelnik je jasno dao do znanja kako od novih partnera očekuje da mu svojim rukama pomognu izglasati promjenu Statuta po kojima će skupština biti gradonačelnik, a ne da predstavnike bira Vijeće kako je to bilo do sada', upozorio je Damir Barna, predsjednik vukovarskog HDZ-a.

Upravo su u prošlom sazivu vukovarskog Vijeća, raspuštenog početkom prosinca prošle godine, najspornije i bile odredbe Statuta o izboru predstavnika Grada u skupštinama gradskih poduzeća što je dovelo do različitih tumačenja i paradoksalnih situacija. Neka su poduzeća, poput Gospodarske zone i Hrvatskog radija Vukovar, naime imali po dva direktora, pa je to dovelo do, najblaže rečeno, neobičnih scena.

Iz HDZ-a su, uz poruku kako će u radu Gradskog vijeća Vukovara sudjelovati kao aktivna opozicija, na kraju istaknuli i kako je od SDP-a i Starčevićevog HSP-a 'krajnje nekorektno' što svojim biračima i javnosti nisu jasno predočili o kakvom je točno dogovoru dvije stranke riječ – koaliciji ili tehničkoj suradnji.

Nažalost, u HDZ-u su brzo zaboravili kako su upravo njih i SDSS, dok su surađivali u vlasti, oporbeni vijećnici godinama pitali o kakvom se međusobnom odnosu radi. Iako su ih prozivali da su u koaliciji, dobivali su odgovor kako dvije stranke tek tehnički surađuju. Još jednu su činjenicu zaboravili – u nekoliko su saziva svojim koalicijskim partnerima, a uglavnom je to bio HSP, davali mjesto predsjednika Gradskog vijeća Vukovara, iako je ta stranka osvajala tek pokoji mandat na izborima.

Vukovarska organizacija HSP-a 'Dr. Ante Starčevića' odbacuje navode izrečene na današnjoj konferenciji za novinare vukovarskog HDZ-a, na kojoj je 'čelnik gradskog HDZ-a Damir Barna u više navrata govorio o tzv. neprirodnoj koaliciji SDP-a i HSP 'Dr. Ante Starčevića' te o političkoj trgovini tih dviju stranaka', izviješćeno je iz te stranke.