NA BAJIĆEVOM MOTORU

HDZ optužio SDP da je eurofobičan

03.11.2010 u 13:57

Bionic
Reading

Eurofobija i strah od Bajića rastu u SDP-u, koji se boji korupcijskih istraga na račun svojih članova, ali to neće ugroziti Vladu i premijerku Jadranku Kosor na putu i ulasku u Europsku uniju, poručili su saborski zastupnici HDZ-a Andrija Hebrang i Branko Bačić s novinarske konferencije Kluba zastupnika HDZ-a održane u Saboru

'Prošlotjedni SDP-ov pokušaj izglasavanja nepovjerenja Vladi, koja je na korak do potpisa s EU-om, a Jadranka Kosor je ta koja je to omogućila, te sada izjava riječkog gradonačelnika i člana Predsjedništva SDP-a Vojka Obersnela da bi na dvije godine trebalo odgoditi ulazak u EU, dio su upornih pokušaja SDP-a da uspori pregovore s EU-om', optužio je Andrija Hebrang najveću oporbenu stranku.

Za Hebranga je to dokaz da 'raste eurofobija u SDP-u', koju smatra 'tragom zaostale nazadnjačke politike u toj stranci', dok je 'HDZ, što je vidljivo i u stranačkom programu, od samog početka vidio Hrvatsku kao članicu tada Europske zajednice'.

U prilog navodnoj, a za HDZ stvarnoj eurofobiji SDP-a, Hebrang ubraja i to što je SDP podržavao želju za referendumom o ulasku u NATO te izjavu oporbenog šefa Zorana Milanovića da treba promijeniti glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Hebrang je Bajića okarakterizirao kao 'motor potreban za iskorjenjivanje korupcije u Hrvatskoj', a SDP bi Bajića mijenjao jer, smatra Hebrang, 'strahuju od svih onih istraga koje su započele i koje će zahvatiti SDP'.

Međutim, 'HDZ neće dozvoliti SDP-u da zaustavi put Hrvatske kao pravne države prema EU', zaključio je Hebrang.

No nisu HDZ-ovske prozivke išle samo na račun SDP-a, nego i saborske zastupnice HNS-a i predsjednice Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Vesne Pusić, čija je stranka dio tzv. kukuriku koalicije.

Bačić je, naime, Pusićki zamjerio njezinu izjavu Novom listu 'da su jamstva 3. maju zločin'. Ponovio je da je 'Vlada dala avansna jamstva tom brodogradilištu za brodove koji su ugovoreni prije utvrđivanja mjerila u poglavlju 8. o tržišnom natjecanju, a ne može biti zločin nešto što nije u suprotnosti sa zakonom'.

Njemu je sporno to što 'Pusić nije dala istu izjavu reagirajući na to da bi, da nije Vlada, jamstva 3. maju dao Grad Rijeka', premda je Pusić Novom listu kazala da je 'Vlada napravila opasan presedan jer ju je Grad Rijeka ucijenio'.

Pritom je još optužila Obersnela da zbog skupljanja političkih poena ugrožava ulazak Hrvatske u EU, rekavši da 'Hrvatska ne smije ni na jedan dan odgađati svoj put u Europsku uniju zato što neki lokalni čelnici traže to da bi se dobilo vrijeme za sređivanje stanja u industrijama koje su važne u njihovim regijama ili gradovima, primjerice brodogradnji ili poljoprivredi'.

No to Bačiću očito nije dovoljno, a Pusić je poručio da 'Vlada nije dala jamstva ni zbog kakve ucjene, nego je o tome dugo razmišljala i na kraju osigurala zaposlenost 3.000 škverana'.