LOKALNI POSLOVI

HDZ nudi SDP-u: Možemo zajedno vladati Varaždinom

16.06.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Je li između SDP-a i HDZ-a moguća i izgledna koalicija ili barem neka vrsta suradnje? Ovakvo pitanje - koje je, nažalost, potpuno deplasirano u dobrom dijelu Hrvatske (i) zbog stalno potenciranih ideoloških sukoba oko prošlosti - ovih dana itekako je osnovano u Varaždinu. Tu je, naime, varaždinski HDZ pružio ruku prema SDP-u, i to nakon što je široka prijeizborna koalicija HDZ-a, HSS-a, HRAST-a, HSP-a, BUZ-a i ZS-a odnijela relativnu pobjedu na nedavnim mjesnim izborima

Kako je došlo do ovog jedinstvenog političkog poteza za koji, primjerice, potpredsjednica reformista Natalija Martinčević veli da izgleda kao znanstvena fantastika uoči izbora za Hrvatski sabor jer stalno rastu tenzije između dvije najjače političke stranke?

Iako je koalicija na čelu s HDZ-om dobila na nedavnim mjesnim izborima najviše, točnije 43 od 150 mandata u 16 vijećima mjesnih odbora na području grada Varaždina, samo u jednom je uspjela vrlo brzo osigurati mjesto predsjednika. U svim ostalim mjesnim odborima veće izglede da će dobiti čelnom mjesto predsjednika imao je SDP s ukupno 33 vijećnika, budući da se našao u komotnoj situaciji otvorenog prostora za dogovore i s koalicijom HNS-HSU, koja je dobila 32 vijećnika, kao i s reformistima koji su dobili 31 vijećnika u 16 varaždinskih mjesnih odbora.

I kada se činilo da će razmjerni pobjednik na varaždinskim mjesnim izborima na kraju jednostavno završiti u oporbi zbog potpuno iskorištenog koalicijskog kapaciteta, dogodio se pravo političko iznenađenje uoči nastavka stranačkih pregovora oko VMO koji su zastali zbog ostavke Josipa Drevena, predsjednika varaždinskog HNS-a.

'Povjerenstvo HDZ grada Varaždina nakon održanih izbora za VMO donijelo je odluku kako svaki predsjednik Temeljnog ogranka može ostvariti suradnju s vijećnicima koji su pripadnici drugih političkih stranaka, a sve u cilju ostvarenja i realizacije programa iznijetih tijekom kampanje. Cilj izbora za VMO je izbor vijećnika koji će brinuti za dobrobit kvarta, ulice i to je glavni razlog takve odluke povjerenstva. S obzirom na to, naši izabrani vijećnici mogu surađivati i s SDP-om, ako smatraju da navedena suradnja može dovesti do realizacije programa. Vrijeme je da se potisne politička raznolikost i krene u rješavanje problema, objašnjava nam Damir Habijan, čelnik povjerenstva koje vodi varaždinski HDZ nakon nedavnog raspuštanja vodstva temeljne organizacije.

Izbor novog vodstva varaždinskog HDZ-a, očigledno, nije donio samo nove ljude, nego i novo, vremenu primjerenije promišljanje stvarnosti. No, iako se možda čini usamljenim, utopističkim ili čak suprotnim stavovima drugih tijela stranke, to nije tako. Naime, stav povjerenstva varaždinskog HDZ-a podupire i Anđelko Stričak, predsjednik HDZ-a Varaždinske županije.

'Povjerenstvo HDZ-a grada Varaždina donijelo je zaključak da kod ustroja Vijeća mjesnih odbora naši vijećnici imaju odriješite ruke kod pregovaranja oko moguće suradnje. Dakle, ne isključujemo nikoga iz suradnje, pa ni SDP. Neozbiljno je u sadašnja složena vremena ideološke sukobe voditi po ulicama i kvartovima, odnosno između susjeda i prijatelja iz poduzeća, škola i tome slično. Zar oni, koji se znaju od djetinjstva, ne bi trebali surađivati za opću dobrobit, već bi se trebali svađati samo zato što su u različitim strankama? I to svađati oko čega? Hoće li se urediti ova ili ona ulica, upozorava Stričak.

Ukoliko bi došlo do suradnje HDZ-a i SDP-a u Varaždinu, ove bi dvije stranke imale većinu mandata u svim središnjim varaždinskim gradskim mjesnim odborima, tako da bi mogle izabrati predsjednike vijeća mjesnih odbora bez narodnjaka i reformista. Tome nisu neskloni svi u varaždinskom SDP-u, pogotovo oni koji ukazuju na kvalitetu pojedinih vijećnika HDZ-a u odnosu na druge moguće partnere. No, zadnju riječ ipak ima povjerenik varaždinskog SDP-a i predsjednik SDP-a Varaždinske županije Mario Habek koji je oko toga jasan.

'Iako je HDZ sa svojih još pet partnera osvojio najviše glasova, ujedinivši pri tom desnicu, mislim da je jasno da građani Varaždina žele ljevicu ili centar, a kako s tim strankama možemo formirati većinu, logično je da ćemo tako i učiniti', najavljuje Habek.

Dakle, čini se, SDP vjeruje da će idućih tjedana za isti stol okupiti i narodnjake i reformiste, stranke koje u Varaždinu trenutno izmjenjuju najoštrije ocjene, a od toga je na kraju najviše koristi vjerojatno imao upravo varaždinski SDP koji je pojedinačno dobio najviše mandata, što se u Varaždinu nije dogodilo ni na jednim izborima.