SJEDNICA VLADE

HDZ nadglasao Most i produžio mandat Siniši Kovačiću

31.08.2016 u 12:12

  • +2

Plišani medo na sjednici Vlade

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici dala suglasnost Petrokemiji za kredit kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak u visini od 200 milijuna kuna radi restrukturiranja i konsolidacije. Mostovi članovi Vlade nadglasani su, pak, prilikom glasanja o produljenju mandata v. d. ravnatelja HRT-a Siniši Kovačiću kojem je mandat produljen do listopada. No, na početku sjednice, tehnički premijer Tihomir Orešković čestitao je ministru Anti Šprlji koji je postao otac djevojčice

Orešković je Šprlji dao velikog plišanog medu i žutu kuvertu. 'U ime Vlade, Šprlji i supruzi čestitam na najnovijem članu obitelji, maloj Anđeli', kazao je.

Vlada je donijela Uredbu o izmjeni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji prema kojoj će Siniša Kovačić do 1. listopada ostati vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović kazao je kako je Vlada ovaj korak poduzela jer sadašnjem vodstvu HRT-a mandat prestaje 4. rujna i tada javna televizija ostaje vez zakonskog zastupnika.

S prijedlogom se nisu složili Mostovi članovi Vlade. 'Razumijemo da HRT treba imati upravu, ali ne smatramo da je sadašnja uprava ispunila svoju svrhu zato što bi njezin cilj trebao biti objektivno i nepristrano informiranje, stoga Most ne može podržati produljenje mandata gospodinu Kovačiću i njegovoj upravi. Mogu samo reći da ćemo nakon formiranja buduće saborske većine mi tražiti formiranje drugačijeg vodstva, koje će profesionalnije obavljati svoju dužnost', kazao je potpredsjednik Vlade Božo Petrov. Produljenje mandata Siniši Kovačiću izglasano je s 12 ruku 'za', uključujući i Oreškovićevu te šest 'protiv'.

Na 38. sjednici Vlade raspravlja se o 12 točaka dnevnog reda, dok će se na zatvorenom dijelu diskutirati o trima točkama. Vlada u tehničkom mandatu na svojoj sjednici dala je suglasnost Petrokemiji za kredit kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u visini od 200 milijuna kuna radi restrukturiranja i konsolidacije i državno jamstvo, a Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrila korištenje prekoračenja od 100 milijuna kuna na računu kod Hrvatske poštanske banke radi tekuće likvidnosti.


Vlada je donijela i odluku o sufinanciranju nabave udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za potrebe učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2016./2017. Pravo na sufinanciranje ostvaruju učenici osnovnih i srednjih škola, članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade sukladno propisu kojim se uređuje područje socijalne skrbi. Pravo na sufinanciranje priznaje se u obliku novčane naknade u visini 50 posto od ukupnog iznosa cijene potrebnih udžbenika.