ISTRAŽIVANJE NOVE TV

HDZ na izborima gubi Slavoniju i jug Dalmacije

03.11.2011 u 19:42

Bionic
Reading

Prema istraživanju Nove TV, Večernjeg lista i Media servisa, da se danas održavaju izbori HDZ bi izgubio svoje utvrde u 4. i 5., te 10. izbornoj jedinici, odnosno u Slavoniji i Dalamaciji. Iz te tri jedinice dolazila je trećina (22 od 66) HDZ-ovih saborskih zastupnika, no prema aktualnim rezultatima Vladimir Šeks, Petar Čobanković i Branko Bačić na ovim bi izborima HDZ-u priskrbili samo 15 zastupnika.

Prema istraživanju tri medijske kuće, Vladimir Šeks izgubio bi 4. izbornu jedinicu. Naime, u toj izbornoj jedinici vodi Kukuriku koalicija s 34,4 posto glasova. HDZ bi osvojio 21 posto glasova, a HDSSB 16,9 posto. Prag još prelaze pravaši s s 5,3 posto, a dok su ispod praga s 4,9 posto laburisti.

Kukuriku bi osvojio 6 zastupničkih mjesta ili jedno više nego 2007., a HDZ bi imao 4 zastupnika ili dva manje nego prije četiri godine. HDSSB bi imao tri, a pravaši jednog zastupnika.

Kalkulacije pokazuju i da Kukuriku koaliciia može osvojiti 7 zastupnika ako HSP ne prijeđe izborni prag. Ako primjerice laburisti prijeđu izborni prag, HDZ pada na tri zastupnika, no dodatnog zastupnika, koji bi onda pripao Kukuriku koaliciji, HDZ može izgubiti i ako osvoji samo 19 posto

NAKON DESET GODINA HDZ GUBI I JUG SLAVONIJE

Čobankovićeva i Kosoričina izborna jedinica u rukama HDZ-a bila je od 2000. godine, no sudeći prema istraživanju, HDZ bi se na ovim izborima mogao pozdraviti s mjestom pobjednika. Sada Kukuriku koalicija vodi s 30,1 posto, a HDZ uživa potporu 27,2 posto birača, što je ogroman pad za vladajuću stranku s obzirom da je prije četiri godine za tu stranku glasovalo 42 posto birača.

Od ostalih stranaka HDSSB osvaja 7,3 posto, laburisti 5,2 posto a oko izbornog praga su Blok umirovljenika i Ljubo Jurčić s 4,9 posto te HSP Ante Starčević s 4,6 posto.

Iako postotno Kukuriku dobija 5. izbornu jedinicu, prema osvojenim mandatima i Kukuriku koalicija i HDZ bili bi izjednačeni – oboje bi osvojili 6 mandata, no HDZ-u bi to bila dva manje nego prije četiri godine. HDSSB je potvrdio svoj mandat od prije 4 godine, a HSP Ante Starčević bi možda mogao osvojiti jednog zastupnika.

koliko, primjerice, laburisti ne preskoče izborni prag, moguće je da jedan mandat dobije prva lista, a to može biti i Kukuriku, ali i HDZ pa bi onda ta opcija imala 7 zastupnika. Ali ako pak izborni prag prijeđe još jedna lista kao Blok umirovljenika, onda bi HDZ izgubio jednog zastupnika i bio na 5.

GUŽVA U 'SANADEROVOJ' IZBORNOJ JEDINICI

Prema aktualnim podacima, vodeća u 10. izbornoj jedinici je lista Kukuriku koalicije predvođena SDP-ovim Arsenom Baukom i da su danas izbori ta bi opcija osvojila 32,9 posto glasova, dok HDZ s Brankom Bačićem ima 25,5 posto potpore birača.

Od ostalih stranaka iznenađenje je nezavisna lista Ivana Grubišića s osvojenih 5,4 posto, potom HSP Ante Starčević s 5,2 posto, a ispod praga su Blok umirovljenika Ljube Jurčića s 4,9 posto potpore, laburisti s 4,8 te Kerumova Hrvatska građanska stranka s 4,2 posto. Sve liste koje se trenutno nalaze ispod praga, imaju birače koje i nemaju baš čvrsti stav, te bi se na dan izbora moglo dogoditi da se birači opredijele za neku drugu stranku.

Kukuriku bi tako, prema tim podacima, dobio 7 zastupnika ili dva mandata više nego 2007. a HDZ bi osvojio 5 mandata ili tri manje nego prije četiri godine. Ako prijeđe prag, lista Ivana Grubišića imala bi jednog zastupnika, ali i HSP Ruže Tomašić.

Problem ove izborne jedinice je da ima dosta lista oko izbornog praga: primjerice, ako samo jedna prijeđe izborni prag, Kukuriku gubi jedan mandat, a ako dvije liste prijeđu izborni prag, onda mandat gubi i Kukuriku koalicija, ali i HDZ.