IZABRANO VIJEĆE HRT-A

HDZ i SDSS odbacili Lalića zbog intervjua u Vjesniku

17.02.2011 u 17:01

Bionic
Reading

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije jednoglasno je predložio 11 kandidata za članove Programskog vijeća HRT-a, s tim da su raspravu na sjednici izazvala imena dvaju kandidata - Josipa Jovića i Ante Tomića

Josip Jović, Petar Lovrić, Milan Kujundžić, Darko Grivičić, Branka Pavlić i Viktorija Car predloženi su od strane vladajućih klubova zastupnika (HDZ, HSS, SDSS i nacionalnih manjina), a Ivo Goldstein, Sanja Ivić, Branko Karabatić, Nada Zgrabljić Rotar i Ante Tomić prijedlozi su imena oporbenih klubova (SDP, HNS/HSU i IDS).

U odnosu na listu imena koje je tportal.hr objavio prije nekoliko dana na njoj nema sociologa Dražena Lalića kojeg je namjeravao progurati HDZ-ov koalicijski partner SDSS. Kako neslužbeno doznajemo SDSS je od Lalića odustao zbog pritiska HDZ-a, a sve nakon njegova intervjua u Vjesniku, koji je unatoč tome što je prošao cenzorske škare, izazvao bijes kod vladajućih jer se profesor u njemu očešao o Andriju Hebranga i Jadranku Kosor kojoj je poručio da se provoza tramvajem i prošeta po Zavodu za zapošljavanje. Umjesto Lalića SDSS je na kraju predložio Viktoriju Car

Predsjednik odbora Nenad Stazić (SDP) je ocijenio da su od pristiglih 40 kandidatura za članove Programskog vijeća HRT-a u najvećem broju slučajeva izabrana najkvalitetnija imena, ali i naglasio kako se ipak želi distancirati od jednog imena - Josipa Jovića

Navodeći kako je taj novinar 'Slobodne Dalmacije' objavio izmišljeni intervju s Mirkom Norcem nakon događaja na splitskoj rivi, Stazić je ustvrdio kako Jovića to diskvalificira da obnaša bilo kakvu javnu funkciju, a pogotovo da bude član Programskog vijeća jedne javne televizije.

'Zar da novinari postupaju kao on, da im to bude ideal', upitao je te dodao da ne osporava pravo klubovima parlamentarne većine da izaberu koga hoće, pa i Jovića, ali se pritom želi distancirati i reći da je to onda njihova odgovornost.

Član odbora Krunoslav Markovinović (HDZ) je istaknuo kako se neće distancirati od kandidata koje je izabrala saborska manjina, ali da će sa čuđenjem istaknuti neke stvari, pa je, citirajući Ustav RH i Zakon o HRT-u, gdje se govori o obrani ljudskih prava i sloboda rekao da se kandidat manjine u Saboru Ante Tomić toga sigurno nije držao.

'Vaš kandidat Ante Tomić to sigurno nije imao na umu kad je govorio o kvocjentu inteligencije desnice ili kada je govorio da bi ljudima iz 1971. trebalo doživotno zabraniti govoriti. To su samo neki od njegovih brojnih ispada koje treba imati na umu', kazao je te ustvrdio kako će uz Tomićevu destruktivnost biti vrlo teško s njim surađivati u Programskom vijeću HRT-a.

Vanjski član odbora Ivan Ugrin je podsjetio na objašnjenje da Jović nije izmislio intervju s Norcem i da je intervju ipak autoriziran, a da je izmišljeno mjesto, a Jelena Berković je, pak, napomenula kako izbor Hrvatskog novinarskog društva nisu bili ni Jović niti Tomić nego Luka Brailo kome, kako je rekla, nitko ne može naći kritiku na profesionalnost niti ikakav gaf.