rasprava u parlamentu

HDZ i oporba nikako složni oko porezne reforme: 'To je mačak u vreći!'

21.09.2023 u 21:05

Bionic
Reading

Cjelodnevna rasprava u Saboru o paketu poreznih zakonskih izmjena nije približila stajališta vladajućeg HDZ-a i oporbe, dok HDZ ističe da će se njima podići standard i kvaliteta života, oporba tvrdi kako će se stvoriti nove nejednakosti i da je inflacija pojela povišice mirovina i plaća.

"Ove mjere neće riješiti problem. Ovo je samo način da premijer Andrej Plenković, koji od početka vodi vladu PR-ovski, pokušava prodati nešto građanima znajući da će to netko drugi u budućnosti morati platiti", rekao je Socijaldemokrat Zvane Brumnić u višesatnoj raspravi.

Također, naveo je i da se Vladinom poreznom reformom ukidanjem prireza poreza na dohodak, "vrući krumpir" prebacio na jedinice lokalne samouprave.

Oporba smatra i da ovakav prijedlog porezne reforme neće riješiti ništa već će stvoriti nove nejednakosti. Kaže da je inflacija 'pojela' povišice mirovina i plaća, da su 'u nebo' otišle cijene stanova i najma, da se njome 'direktno zadire' u proračune jedinica lokalne samouprave i da će zbog ukidanja prireza rasti cijene vrtića.

Također, oporba tvrdi da je cilj Vladine porezne reforme 'diskreditiranje političkih protivnika pred izbore' i gradonačelnika najvećih gradova koji nisu iz HDZ-a.

HDZ: Poreznim izmjenama vodi se računa o građanima s najmanjim dohodcima

Zastupnici HDZ-a isticali su da se tim izmjenama zakona ne kažnjavaju gradovi u kojima HDZ nije na vlasti.

Grozdana Perić (HDZ) rekla je da se u poreznim izmjenama vodi računa o građanima s najmanjim dohodcima te je cilj podići životni standard i kvaliteta života. Uz to, pojašnjava, njima se kroz fiskalnu decentralizaciju povećava autonomija općina i gradova te omogućava da time projiciraju svoj razvoj.      

Unatoč argumentaciji HDZ-ovih zastupnika oporba je ustrajala da predložena Vladina porezna reforma neće pomoći građanima i dovesti do smanjivanja fiskalnih nameta.

"Sve što vi nama obećate kroz mjere i sve što 'dajete' nama kao potrošačima višestruko više naplatite kao poreznim obveznicima", rekao je Mostov Zvonimir Troskot.

Smatra i da snižavanje cijena u trgovinama neće dovesti do nikakvih rezultata kao i što ove mjere neće dovesti do smanjivanja inflacije jer, kako kaže, s fiskalnim mjerama se ne suzbija inflacija. 

Davor Bernardić (Socijaldemokrati) upozorio je da će poreznom reformom prosječna plaća narasti mizernih sedam eura a najmanja 40 eura. "To je nešto što su građani, a posebice umirovljenici i oni i s najmanjim plaćama, već pojeli i to na kredit", poručio je.     

I Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) smatra kako se ovim izmjenama poreznih zakona "mažu oči" javnosti, jer građani, kao ni umirovljenici, u konačnici ništa neće osjetiti na svojim plaćama i mirovinama. Pri tome, kazao je, država gubi 'utrku' s inflacijom koja je pojela povišice mirovina i plaća. Drži i da će se ovakvom poreznom reformom 'zavrnuti pipa' jedinicama lokalne samouprave i prikazati načelnike i gradonačelnike 'zločestima' a Vlada ispasti "fina i dobra".

Ocjenjujući da je "mačak u vreći" ono što Vlada nudi kao poreznu reformu, Katarina Nemet (IDS) drži kako se radi o nekoliko vatrogasnih mjera "sklepanih u predizborne svrhe" kako bi se građanima osigurao koji euro više u osobnim primanjima. No, dodala je, taj "euro više" uzet će se u proračunima gradova i općina koji brinu o javnom standardu građana na lokalnoj razini.  Smatra da je ovim mjerama namjera Vlade bila zavaditi građane i njihovu lokalnu samoupravu. Poručila je da će općine i gradovi u kojima vlada IDS, učiniti sve da se ne smanji standard njihovim građanima.

HDZ-ova Majda Burić podvalom i neistinom ocijenila je oporbene teze da je inflacija 'pojela' plaće. Navela je kako je zapravo inflacija 'pojela' plaće u vrijeme vlade SDP-a i tadašnjeg premijera Zorana Milanovića. Za razliku od toga, u mandatu premijera Andreja Plenkovića nominalni porast prosječne plaće bio je 50 posto, što znači da su plaće rasle tri puta brže od cijena, rekla je Burić.