MARATONSKI PREGOVORI

HDZ i Most nakon pet sati blizu dogovora

26.09.2016 u 21:07

Bionic
Reading

HDZ i Most nastavili su pregovore o sastavljanju vlade, no u srijedu predsjednik HDZ-a Andrej Plenković neće na konzultacije na Pantovčak s potpisima za mandatara

'U pregovorima je napravljen daljnji napredak', poručio je HDZ-ov šef Plenković nakon treće runde razgovora, i to što se tiče jamstava, a načete su i druge dvije faze - usklađivanje programa i ustroj vlade.

Dodao je da su razgovarali o daljnjim aktivnostima izrade programa vlade koji se temelji na aktivnostima kolega koji su radili na izbornim programima HDZ-a i Mosta.

'Radimo na podudarnostima pojedinih strateških točaka. I treća stvar o kojoj smo razgovarali bio je i pristup ustroju nove vlade, portfeljima i načelnim dogovorima, naravno, uz dodatne konzultacije koje Most mora obaviti sa svoje strane, kako bismo u sljedećih nekoliko dana u daljnjim pregovorima dogovorili cijeli paket', kazao je Plenković.

Petrov je potvrdio da je HDZ iznio svoj prijedlog ustrojstva vlade, no da se oko njega moraju još savjetovati unutar Mosta. Što se tiče sedam jamstava, Petrov je kazao kako dva od njih neće moći biti izglasana u 30 dana.

'Za sve stvari koje ne idu u 30 dana, a to su isključivi gospodarski pojas i pretplata za HRT, te stvari će imati jasan hodogram aktivnosti, vremena u kojima će se te aktivnosti odvijati i sprovesti u djelo', rekao je Petrov.

Kakav je HDZ-ov prijedlog ustroja vlade, ni u HDZ-u ni u Mostu nisu željeli otkriti, no Plenković je rekao da su predložili neke modifikacije.

'Nije to nešto drugačije nego dosad, ali je važno da budući ustroj reflektira prioritete našeg programa', rekao je Plenković.

Već se počelo spekulirati da bi se iz resora gospodarstva izdvojila energetika.

'Razgovarat ćemo o tome. To je važan resor i za Hrvatsku i za HDZ. To je tema o kojoj moramo voditi posebnog računa', rekao je Plenković.

Predsjednik HDZ-a poručio je da u srijedu neće ići s potpisima kod predsjednice.

'Ove prve konzultacije doživljavamo kao inicijalne konzultacije. Čim naš dogovor bude čvrst i stabilan, onda ćemo s potpisima zatražiti povjerenje predsjednice', rekao je Plenković.

'Njegove izjave su neprimjerene, protiv sam svake isključivosti i krajnosti. Smatram da se problemi koji su trenutno na Filozofskom fakultetu trebaju, vodeći računa o autonomiji sveučilišta, riješiti u okviru zakona i institucija, a ne na nekim drugim neformalnim forumima', rekao je Plenković, no nije želio otkriti računa li na njegov potpis.

445955 ,445923 ,445881 ,445846