ČETIRI MJESECA U PAT POZICIJI

HDZ i Most i dalje bez dogovora oko DSV-a i Državnoodvjetničkog vijeća

28.02.2017 u 13:16

Bionic
Reading

Saborski Odbor za pravosuđe ni iz četvrtog pokušaja nije predložio članove Državnog sudbenog vijeća i Državnoodvjetničkog vijeća iz redova zastupnika. Problem u izglasavanju te točke i dalje predstavlja što vladajući partneri, HDZ i Most i dalje ne mogu postići dogovor oko svog predstavnika

Iako je jedna od točaka današnje sjednice Odbora za pravosuđe trebala biit i izbor članova DSV-a i Državnoodvjetničkog vijeća iz redova zastupnika, dnevni red u cjelosti nije prihvaćen.

Već na početku sjednice HDZ-ova Marija Jelkovac zatražila je da se točke koje se odnose na DSV i Državnoodvjetničko vijeće 'skinu' s dnevnog reda. 'Još nema odluke po tom pitanju', pojasnila je Jelkovac.

Međutim, za riječ se javio SDP-ov Peđa Grbin, koji je inzistirao da te dvije točke ostanu u dnevnom redu. 'Sabor je konstituiran prije 4,5 mjeseca i neprimjereno je da Sabor još uvijek nije uputio svoj prijedlog za članove ta dva tijela. Ovo je već čertvrti put da predsjednik Odbora za pravosuđe stavlja ovo na dnevni red. sada već dolazi u pitanje mogu li DSV i Državnoodvjetničko vijće nastaviti funkcionirati u krnjem sastavu. Ovakvo odugovlačenje je neprimjereno', kazao je Grbin.

Upitao je i da li je HDZ dao pisani prigovor na dnevni red, podsjetivši kako je Odbor za Ustav dao naputak da prigovori, ako je sjednica sazvana na vrijeme, moraju biti pisani.

Oporba i vladajući povukli su se nakon toga na konzultacije kako bi dogovorili kako nastaviti sjednicu. Po povratku, predsjednik Odbora za pravosuđe Arsen Bauk predložio je da se izglasa dnevni red, uključujući i te dvije točke, no vladajući su većinom glasova to odbili te je sjednica time bila završena.

'Ustavna obveza Sabora je izabrati po dva predstavnika u Državnoodvjetničko vijeće i DSV. Ti predstavnici moraju biti ravnomjerno raspodjeljenji između opozicije i pozicije. Od prosinca prošle godine predsjednik Odbora za pravosuđe to stavlja na dnevni red. Opozicija je postigla dogovor i predložila osobe, međutim vladajući se već 4,5 mjeseca ne mogu dogovoriti koga će predložiti u ta dva tijela. To je dovelo do paralize Odbora za pravosuđe i upravo zbog toga mi smo danas inzistirali da se bez te točke ne može provesti sjednica Odbora za pravosuđe. Inzistirat ćemo i dalje i dok god ne bude odluke vladajućih koga će izabrati u ta dva tijela, mi nećemo prihvatiti rad Odbora za pravosuđe', kazao je nakon sjednice Grbin.

Oporba je već davno usuglasila da njihovi predstavnici u ta dva tijela budu Grbin i Orsat Miljenić, no HDZ i Most se već mjesecima ne mogu dogovoriti oko svojih predstavnika. Točnije, dogovor je zapeo na DSV-u. Most, što se tiče pravosuđa, želi imati cijelu 'vertikalu' i u DSV-u želi vidjeti svog Miroslava Šimića, no HDZ ne želi DSV prepustiti Mostu. Uz to, Most i HDZ DSV i Državnoodvjetničko vijeće pokušavaju dogovoriti u paketu s nekim drugim imenovanjima i zakonskim inicijativama, no pomaka zasad nema.

Podsjetimo, u Državnoodvjetničko vijeće i Državno sudbeno vijeće biraju se sveukupno četiri saborska zastupnika. U svakom od tijela jedan je zastupnik iz oporbe, a drugi iz redova vladajućih.

Državno sudbeno vijeće, među, ostalim, bira i predsjednike sudova, pa je tako i nedavno, u krnjem sastavu, izabralo predsjednika jednog od najvećih sudova u državi, zagrebačkog Županijskog suda