VIJEĆE ZA SURADNJU

HDZ i Most danas kreću puniti fotelje, ali po kom ključu?

02.02.2016 u 08:06

Bionic
Reading

Osim proračuna, premijer Tihomir Orešković i dvojica potpredsjednika Vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov ovih se dana bave kadroviranjem. Trebaju odabrati zamjenike i pomoćnike ministara, direktore javnih poduzeća, te šefove agencija i zavoda. Ukupno treba popuniti više od 300 fotelja, a čini se da se ne mogu dogovoriti treba li čelnike javnih tvrtki birati političkim kadroviranjem ili javnim natječajima

Danas će se održati prvi sastanak Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i MOST-a, javlja HRT. Uoči sastanka, dužnosnici dvaju političkih tijela koji čine vlast iznijeli su dijametralno suprotne stavove.

HDZ-ov zastupnik i član Vijeća za suradnju Ivan Šuker tvrdi da će dužnosnici biti birani političkim putem. 'Znate da smo 2010. izmijenili zakon kojim su se čelnici državnih tvrtki, nadzorni odbori, ravnatelji uprava imenovali putem javnog natječaja. Prošla Vlada RH, kad je preuzela odgovornost za državu prije četiri godine, to je ukinula. Oni su tada rekli – doći će političkom voljom i otići će političkom voljom. Ako je to tada tako rečeno, onda su ta gospoda trebala reći što su obećala prije četiri godine', kazao je Šuker za tportal.

Most, međutim tvrdi drukčije. Dajući izjave pred Banskim dvorima, a uzvraćajući na novinarsku tvrdnju da u sporazumu Domoljubne koalicije i Mosta piše način na koji će se imenovati čelnici javnih tvrtki, Petrov je odgovorio kako nije vidio da to stoji u sporazumu, ali zna što je zastupao cijelo vrijeme: biranje čelnika javnih tvrtki putem javnih natječaja.

Inače, na Šukerove riječi kako je prošla vlast omogućila političko kadroviranje, bivši potpredsjednik Vlade Branko Grčić ustvdio je kako je Vlada prije pola godine u dogovoru s Bruxellesom izmijenila tu uredbu.