U ŽUPANIJI NEMA PROBLEMA

HDZ i Kerum obnovili ljubav; Bulj: To su možda dogovorili u Milanu

04.07.2017 u 14:11

  • +9

Konstituiranje splitsko-dalmatinske Županijske skupštine

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Čikotić

Bionic
Reading

Dok u Splitu traje igrokaz između HDZ-a i Željka Keruma oko 'programskih smjernica' koje će se utvrditi prije sklapanja koalicije, u Splitsko-dalmatinskoj županiji stvari idu potpuno glatko. Vladajuća većina formirana je u ekspresnom roku: Za predsjednika Županijske skupštine na treći mandat izabran je Kerumov zet Petroslav Sapunar, dok su njegovi zamjenici Živko Nenadić iz HDZ-a i Ante Pranić iz Mosta

Upravo Mostovi vijećnici na konstituirajuću sjednicu došli su u majicama s natpisom 'Dalmacija nije na prodaju', pa potom održali žestoku konferenciju za novinare na kojoj su zatražili da Županija prenese plaže, izvore i poljoprivredno zemljište na općine i gradove koji to zatraže. Zatražili su tematsku sjednicu Županijske skupštine na temu koncesija jer smatraju da je 'većina njih nezakonita', a od župana Blaženka Bobana očekuju da ispuni predizborno obećanje i postavi šator u Zagrebu sve dok Vlada ne donese odluku o gradnji najvažnijih cestovnih pravaca, poput obilaznice Split-Omiš ili tunela kroz Kozjak.

  • +9
Konstituiranje Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Čikotić

Na pitanje o koaliciji HDZ-a i Kerumova HGS-a Miro Bulj iz Mosta odgovorio je da se to moglo očekivati. 'Ne znam što je Kerum tražio, ali sve je očito dogovoreno prije tri mjeseca, možda baš u Milanu. To je magla koju nećemo podržavati', kazao je Bulj.

I Arsen Bauk iz SDP-a nije bio iznenađen, nego se naslađivao nad onima koji se čude ili koji su se zgražali kada je uoči drugog kruga izbora za splitskog gradonačelnika SDP podržao Keruma. 'Onu su se kao nešto svađali u kampanji, ali odmah smo znali da će ovako završiti i u Gradu i u Županiji. Samo se čudim onima koji su se uzbuđivali oko toga hoće li na izborima pobijediti navodno uljuđena verzija HDZ-a ili ova druga iz HGS-a. Čak to ne bih nazvao političkom trgovinom, oni su samo malo radili predstavu', kazao je Bauk.

U novoj vladajućoj većini HDZ i HSS imaju 22 vijećnika, a HGS sedam, pa zajedno raspolažu i s više od potrebnih 26 ruku. U oporbi Most ima deset, SDP i HNS osam, a stranka Pametno četiri vijećnika.

Župan Blaženko Boban po običaju je održao emotivan govor u kojemu je svim vijećnicima poručio da otvorenog srca stoji pred njima te da je 'njegov ured i njihov ured'. Predsjednik Skupštine Petroslav Sapunar kazao je da će stara/nova većina HDZ-a i HGS-a svojim kontinuitetom, energijom i sinergijom trasirati put razvoja - ali i da će se Kerumova stranka 'više uključiti u izvršni dio vlasti'. Nije želio odgovoriti kolika je cijena suradnje i koje resore očekuju.

Sam Željko Kerum kazao je da će s komotnom većinom HDZ-ov župan davati prijedloge, a oni će ih prihvaćati. 'Naš dogovor je poštovan u proteklih osam godina i tako će biti i u iduće četiri', dodao je.