PREDSTAVLJEN NOVI KANDIDAT ZA ŽUPANA

Bizarna presica: Ževrnja utekao, HDZ-ovci se znojili braneći ga

25.04.2017 u 18:26

Bionic
Reading

HDZ-ov splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, koji je nakon afere oko Zlatnog rata bio prisiljen povući se iz utrke za novi mandat, nije se pojavio na zakazanoj stranačkoj konferenciji za novinare i nakon kratke i kurtoazne izjave ispred sjedišta HDZ-a doslovno je utekao od novinara

A u samim stranačkim prostorijama organiziran je gotovo pa performans: nekoliko desetaka pripadnika mladeži natiskano je iza govornice, oni iskusniji savjetovali su im da nabace smiješak pa su se pred njima pojavili znojni šefovi gradskog i županijskog HDZ-a Petar Škorić i Ante Sanader te novi kandidat za župana Blaženko Boban.

Odluka o njegovoj kandidaturi, kazano je, donesena je jednoglasno na koordinaciji predsjednika svih općinskih i gradskih odbora stranke, iako je sam Boban u jednom trenutku primijetio da 'čovjek snuje, a Bog određuje'. Upitali smo Sanadera je li promjena kandidata za župana nametnuta iz Zagreba, no on je to, dakako, demantirao: 'Ovo je samo moralan čin, kao u nogometu: ako ekipa pogriješi, trener daje ostavku', kazao je.

HDZ-ovci su se silno trudili naglasiti da je Ževrnjino povlačenje potez koji dokazuje 'visoke moralne vrijednosti na svim razinama HDZ-a', a istovremeno aludirati da u aferi oko Zlatnog rata nema previše spornih stvari i da se radi o čisto formalnim propustima.

'Ako u zakonu piše da je rok zaključenja natječaja u 23:59:59 sati, a u dokumentaciji je stavljena ponoć, onda znate o čemu se radi, o tisućinki', pravdao je Boban svog prethodnika. Novinari su uporno inzistirali na činjenici da je u ovom slučaju utvrđeno kršenje čak triju zakona pa je na pitanje o uključivanju drugih institucija države uskočio i Sanader:

'Hoće li se uključiti ili neće, procijenit će nadležni. Radi se o čisto proceduralnim greškama, ali sve je otvoreno i transparentno i svatko može pogledati. Nisam vidio i ne vjerujem da je bilo pogodovanja oko Zlatnog rata, po meni gospodin Ževrnja nema nikakvu vlastitu odgovornost. Smatrao je da mora otići zbog grešaka u proceduri', kazao je.

HDZ-ov kandidat za župana Blaženko Boban, inače bivši dugogodišnji gradonačelnik Solina i današnji saborski zastupnik, na pitanje tportala odgovorio je da bi općinama i gradovima prepustio 'puno više novca od koncesija', a na ponovljeno pitanje i da bi im prepustio i pomorsko dobro - ali samo onim gradovima i općinama 'koji zadovoljavaju uvjete'.