POČINJE KAMPANJA!

HDZ bez šefa, SDP kupuje bodove u tišini, a MOST dobiva prve udarce

22.06.2016 u 19:35

Bionic
Reading

Datum izbora još se ne zna, ali jasno je da je raspuštanjem Sabora krenula politička kampanja, javlja RTL Televizija. SDP izborne poruke objavljuje na Facebooku, a HDZ će paralelno imati još jednu kampanju: unutarstranačku za novog predsjednika

Za uljepšavanje Vlade je kasno, a vrata za novi sastav Banskih dvora otvorit će novi izbori. Kada će se točno biti - još se ne zna, ali kampanja je već počela.

‘Na predstojećim parlamentarnim izborima treba okupiti široku narodnu koaliciju i staviti se u službu cijele Hrvatske. Vrijeme je da preuzmem uloge od onih koji ne znaju i ne žele. Dosta je eksperimentiranja’, poručuje za RTL zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Iako se Sabor raspušta 15.srpnja, saborski zastupnici mogli bi se još jednom okupiti.

‘Vjerujem u dogovor između Vlade i predsjednika Sabora. Kao što znate, imamo još dovoljno vremena do 15. srpnja i logično je da riješimo još određene zakone i neke druge akte’, kaže potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak. Čini se da su razgovori o suradnji na izborima već počeli.

‘Naša pozicija je centar, lijevi centar, tako ćemo naravno i razgovarati’, otkrio je predsjednik Reformista Radimir Čačić.
SDP je na Facebooku već krenuo s izbornim porukama, a HDZ je u nezavidnoj poziciji. Nakon jučerašnje ostavke Tomislava Karamarka, HDZ paralelno bira novog predsjednika i priprema se za izbore.

A potpuno je neizvjesno tko će biti čiji koalicijski partneri, prije ili poslije izbora, pa su već krenule podjele na lijevi i desni blok.

‘Ovom ostavkom Tomislava Karamarka uklonjena je i zadnja prepreka za suradnju i koaliciju HDZ-a i MOST-a, ako ne prije izbora, onda svakako nakon ovih parlamentarnih izbora koji slijede. Mislim da su sada i hrvatski građani i hrvatska javnost potpuno svjesni da je glas za MOST, glas za HDZ’, upozoravao je jučer Ivan Vrdoljak.

Prema RTL-ovoj anketi, iako SDP trenutačno najbolje stoji, ni s mandatima HNS-a i IDS-a ne bi imali većinu. O velikoj postizbornoj suradnji SDP-a i HDZ-a zato se sve glasnije priča:

‘Vidjeli smo da pregovori s malim opcijama, s malim strankama koštaju jako puno, i stranke, ove velike, a s druge strane i hrvatsku državu, budući da to traži puno odricanja s jedne strane, puno financija, puno dodvorništva i ustupaka. I mislim ako bismo imali vodstvo s jedne i druge strane koje može se naći i razgovarati o nacionalnim interesima, ja svakako ne bih odbacio i tu mogućnost velike koalicije nakon sljedećih izbora’, predviđa politički analitičar Božo Skoko.

Neki smatraju da bi to bilo pogubno za demokraciju jer udružene političke elite bilo bi teško rušiti izborima. A za izgradnju nove vlade teren će se pripremati cijelo ljeto.