DRAMATIČNO KOD ŽIRJA

Još uvijek napeta situacija s brodom koji pluta Jadranom: Ipak će ga dotegliti u Split

09.05.2019 u 11:37

Bionic
Reading

Brod Aurelia talijanskog brodara SNAV, koji je u srijedu u 20.30 sati isplovio iz Ancone na svojoj ruti prema Splitu, doživio je havariju jednog motora i punih osam sati pluta u moru kraj otoka Žirja. Na njemu se nalazi 250 putnika i 92 člana posade koji zasad nisu ugroženi. Brod koji već gotovo 12 sati pluta Jadranom, bit će dotegljen u splitsku luku - potvrđeno je za tportal iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Kako je tportalu potvrđeno iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, negdje oko četiri sata ujutro u službi za nadzor plovidbe primijećeno je neobično kretanje broda i kontaktirali su s njegovom posadom, od koje je stigla informacija o havariji jednog od dvaju strojeva. Od tada se Aurelia gotovo nije pomakla s mjesta: zahvaljujući drugom motoru kreće se brzinom od tek tri čvora, kako ne bi došlo do preopterećenja, što znači da uspijeva tek pramcem lomiti visoke valove i morske struje.

‘Po brod su krenuli tegljači Argus iz Splita i Delta iz Šibenika, no morali su se vratiti zbog izrazito lošeg vremena i jačanja mora te valova od pet metara i viših’, kazao je prijepodne za tportal David Radas iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

‘Nemamo prijave o ozlijeđenim osobama, niti o materijalnoj šteti izuzev samog motora’, dodao je Radas.

Sve službe trenutno su u punoj pripravnosti.

Po njega je iz zadarske luke Gaženica upućen tegljač ‘Pollux’ kompanije Jadranski pomorski servis, koji se oko 14 sati nalazio na udaljenosti oko sedam do osam nautičkih milja.

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Tportalu je potvrđeno da se ‘Aurelia’ u tom trenutku nalazila na granici ZERP-a, odnosno da se od trenutka havarije dodatno udaljila od kopna i od Splita kao odredišne luke. Dobro upućeni stručnjak koji nije želio biti imenovan zbog toga je uvjeren na brodu starom 39 godina ne rade oba motora, umjesto jednoga, kako glasi službena verzija. Naime, iz putanje je vidljivo da snažno jugo nosi brod i da nisu točne tvrdnje kako se on ‘zahvaljujući drugom motoru i brzini od tri milje praktički održava na istom mjestu tako što pramcem lomi valove’.

U Ministarstvu mora nisu imali dovoljno informacicja za komentirati ove tvrdnje, no kažu da je situacija pod kontrolom i da nisu ugroženi ni putnici, ni sigurnost plovidbe, ni okoliš.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Siniša Aljinović

Aurelia je isplovila iz luke u talijanskoj Anconi u srijedu u 20.30 sati, a trebala je uploviti u Split oko sedam sati ujutro u četvrtak. Međutim, negdje oko četiri sata službe zadužene za nadzor plovidbe na mora primijetile su neobičnu putanju i kontaktirale posadu, koja je dala informaciju o otkazivanju jednog motora.

Na brodu se nalazi 250 putnika, većinom Talijana, te 93 člana posade. Očekuje se da će uz pomoć tegljača u splitsku luku uploviti tek u večernjim satima četvrtka.

Uz havariranu Aureliju nalazi se i trgovački brod Maira, ‘kontejneraš’, koji bi u slučaju tegljenja trebao raditi zavjetrinu prema snažnom jugu.