BEZ ŠTETNOG DIMA

Havaji zabranjuju ovaj proizvod za sve mlađe od 100 godina, a kod nas se može nabaviti na svakom koraku

06.02.2019 u 20:32

Bionic
Reading

Vlasti američke savezne države Havaji početkom tjedna predstavile su novi zakon kojim bi se, u fazama, do 2024. godine u potpunosti zabranila prodaja cigareta

Havaji su kao savezna država s najstrožim zakonima za cigarete u Sjedinjenim Državama prije tri godine podigli dozvoljenu granicu za kupnju cigareta s 18 na 21 godinu života.

Prema najnovijem prijedlogu zakona, dobna granica za kupnju cigareta mogla bi se do 2020. godine popeti na 30 godina, a potom na 40, 50 i 60 godina u sljedeće tri godine te na 100 godina u 2024. godini, javlja CNN.

Ograničenja novim zakonom, dodaje američka televizija, ne bi se primjenjivala na e-cigarete, cigare i duhan za žvakanje. Također, turistima bi nadalje bilo dozvoljeno unošenje cigareta, a nakon konačnog produžavanja limita, 2024. godine cigarete bi mogli kupiti samo lokalni stogodišnjaci.

Jedan od predlagača novog zakona, republikanac i liječnik Richared Creagan istaknuo je da su Havajci koji puše 'roblje zle industrije', dodajući pritom kako je uvjeren da će prijedlog zakona proći proceduru u lokalnom parlamentu.

U prijedlogu zakona navodi se kako otočje 'pati od vlastite ovisnosti o nikotinu u obliku višemilijunskih iznosa koje država prima od poreza', stoga je predloženo fazno uvođenje ograničenja kako bi se država na vrijeme prilagodila zbog izgubljenog prihoda od prodaje cigareta.

Prema saveznom zakonu, minimum godina potrebnih za kupnju cigareta je 18, s time da su četiri savezne države podigle tu granicu na 19 godina.

Valja napomenuti da američki ustav, za razliku od prava na oružje, ne priznaje pušenje kao temeljno pravo svakog građanina.