ODVJETNIK MIKULIČIĆ:

Haški sud provodi jugoslavenske metode

29.05.2009 u 11:55

Bionic
Reading

Hrvatski general Mladen Markač, optužen za zločine tijekom Oluje, nije počinio nikakvo kazneno djelo, a optužnica protiv njega nije utemeljena na vjerodostojnim dokazima što ćemo u dokaznom postupku obrane i dokazati, izjavio je u petak pred Haškim sudom Markačev odvjetnik Goran Mikuličić, koji je u nastavku iznošenja obrane metode Haškog suda usporedio s progonom disidenata u socijalističkoj Jugoslaviji

DEN HAAG - Mikuličić je pred Sudskim vijećem iznio uvodnu riječ na početku dokaznog postupka obrane kojim je nastavljeno suđenje generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine u Oluji u ljeto 1995. godine.

'General Markač visoko je moralna osoba, savjestan profesionalac, osoba neokrnjena osobnog i profesionalnog ugleda i bez ikakvih političkih, vjerskih ili rasnih predrasuda koji bi bili motiv njegova navodnog kriminalnog ponašanja', ustvrdio je Markačev branitelj.

'Moj branjenik nije počinio nikakvo kazneno djelo i to ćemo pred sudom i dokazati, kao i to da inkriminacije iz optužnice nisu utemeljene na vjerodostojnim dokazima', rekao je Mikuličić.

Po njegovim riječima, Markač je bio zapovjednik skupnih snaga Specijalne policije čija je uloga u Oluji bila strogo namjenski određena, prema specifičnim vještinama njezinih pripadnika.

Specijalci su imali zadaću borbenog djelovanja po točno određenim pravcima, bez ovlasti uspostave reda i mira na područjima koje su oslobodili, rekao je Mikuličić dodavši da su specijalci, suprotno navodima iz optužnice, u pripremi i provedbi akcija topništvo koristili protiv ranije određenih vojnih ciljeva i točaka otpora, a sukladno snazi neprijatelja.

Markačev odvjetnik dodao je da je optuženi general poduzimao sve razumne mjere kako bi doznao za eventualna djela svojih podređenih.

'Nikada i ni na koji način nije prikrivao eventualno nezakonito postupanje podređenih i nije ometao djelovanje hrvatskih pravosudnih tijela u procesuiranju počinitelja kaznenih djela', ustvrdio je Mikuličić.

Hrvatski odvjetnik u uvodnoj je riječi posebno osporavao točku optužnice o udruživanju trojice generala u zločinački pothvat, zajedno s ostalim poznatim i nepoznatim supočiniteljima. Rekao je da takvu inkriminaciju nije sreo u svojoj 35-godišnjoj praksi i sarkastično dodao kako 'vjerojatno nikad nije kasno za nove spoznaje'.

Po njegovim riječima, tužiteljstvo optužbe smješta u kontekst udruženoga zločinačkog pothvata zbog jednostavnog razloga - nedostatka relevantnih dokaza koji bi upućivali na vezu optuženih s navodnim kaznenim djelima i počiniteljima. 'Takav pristup bio je uobičajen u bivšoj socijalističkoj Jugoslaviji u progonu političkih disidenata', rekao je Mikuličić dodavši kako paušalne inkriminacije iz optužnice ne korespondiraju s razvojem suvremenog kaznenog zakonodavstva i sudske prakse.

Markačev branitelj najavio je da će brojnim svjedocima i dokumentima pokazati kako su hrvatske vlasti poduzele goleme napore da bi spriječile i sankcionirale počinitelje kaznenih djela koja su se, rekao je Mikuličić, u to vrijeme neosporno događala u povećanom opsegu.

'Dokazat ćemo kakav je ogroman financijski i organizacijski napor hrvatska država uložila dok je u isto vrijeme trpjela ogromnu materijalnu štetu uslijed agresije bivše JNA i pobunjenih Srba', dodao je Mikuličić navodeći podatak o 32 milijarde eura ratne štete, 750 tisuća prognanika i izbjeglica o kojima je Hrvatska skrbila u trenutku dok je 26 posto teritorija bilo okupirano.

Za akciju Oluju rekao je da je bila legitimna akcija kojom je 'kvazidržava pobunjenih Srba' vraćena u hrvatski i međunarodni pravni poredak, pri čemu je uporaba oružane sile bila svedena na nužnu mjeru.

Mikuličić je rekao kako je neosporna činjenica da je pretežit broj srpskih građana iz samoproglašene krajine napustio to područje, ali najavljuje da će dokazati da je njihov masovni odlazak bio rezultat političke ideologije krajinskih vlasti, pažljivo pripreman i organiziran kao politička opcija u slučaju reintegracije tzv. krajine u hrvatski državno-pravni poredak.

Suđenje trojici generala nastavlja se u utorak, 2. lipnja kada će Gotovinina obrana izvesti prvoga svjedoka.