POLOŽIO PRED ODBOROM ZA MEDIJE

Hasanbegović: U Povjerenstvu je bilo klijentelizma i sektaštva

05.02.2016 u 12:36

  • +6

Ministar kulture obrazložio odluku o raspuštanju stručnog vijeća za neprofitne medije

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović na sjednici saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije obrazložio je razloge za razrješenje Stručnoga povjerenstva za neprofitne medije 27. siječnja. Za svoje obrazloženje dobio je podršku većine članova Odbora

Dolazak ministra na Odbor za medije i sazivanje sjednice zahtijevalo je šest oporbenih članova te su zatražili da povuče svoju odluku. Takav zaključak predložili su na kraju sjednice, no on je odbijen. Sa sedam glasova za, četiri protiv i dva suzdržana prihvaćen je prijedlog predsjednika Odbora, HDZ-ovog Andrije Mikulića da se zaključi kako je ministar kulture Zlatko Hasanbegović donio odluku u skladu sa zakonskim ovlastima. Da je ministar postupio u skladu sa zakonom, smatrali su HDZ-ovi Andrija Mikulić, Ljubica Maksimčuk, Jasen Mesić i Žarko Tušek, Mostovi Josip Katalinić i Mario Klobučić te HSLS-ov Darinko Kosor. Protiv su bili SDP-ovi Nenad Stazić, Davor Bernardić, Darko Parić i Damir Tomić dok su suzdržani bili HNS-ov Goran Beus Richembergh i manjinac Veljko Kajtazi. Naime, HNS-ovac smatra da Odbor nema što zaključivati je li ministar donio zakonitu ili nezakonitu odluku te da se o zakonitosti može oglasiti samo Sabor na plenarnoj sjednici.

Već na početku sjednice SDP-ov Nenad Stazić pojasnio je kako se ministru 26. siječnja otvorenim pismom obratila udruga U ime obitelji i 'obrušila se na Povjerenstvo za neprofitne medije nizom tzv. argumenata'.

'Nakon toga donijeli ste čuvenu odluku. Objasnite nam zakonski temelj, razloge i motive te odluke', rekao je Stazić.

Ministar Hasanbegović uvodno je rekao kako je ovo saslušanje presedan. 'Nije mi poznato i čini mi se neobičnim da se sazivaju sjednice Odbora zbog odluka ministra koje nisu u saborskoj nadležnosti', kazao je Hasanbegović.

U izlaganju pred Odborom Hasanbegović je iznio povijest sastavljanja Povjerenstva za neprofitne medije. Kazao je kako je 2013. utemeljen Odjel za medije pri Ministarstvu kulture te je među ostalim imao zadaću stvaranja medijske politike.

'No sve je ostalo na lijepim željama i u stvarnosti se nije ostvarilo zbog objektivnih i subjektivnih razloga. Ostalo je sve na razini beživotnih teorijskih elaborata kojih sam u Ministarstvu zatekao na desetke tisuća stranica papira', rekao je Hasanbegović

No ipak, u sklopu te medijske politike osnovano je Povjerenstvo za neprofitne medije koje je dosad provelo tri natječaja. 'Provedbu tog projekta financiranja neprofitnih medija od početka su pratile kontroverze, česte optužbe za sukob interesa, kritike za klijentelizam, ideološku uskogrudnost i sektaštvo, pa i izjave članova Povjerenstva poput 'kad dođu vaši, dobit ćete sredstva'', pobrojao je Hasanbegović.

Svrha projekta je, smatra Hasanbegović, promašena jer su se 'promovirale i podupirale ideološke platforme'. 'Prema programu zatečenog Odjela za medije, ovakva praksa se trebala nastaviti i to uz povećanje sredstava za neprofitne medije', rekao je ministar kulture.

Pojasnio je i zašto smatra da nema potrebe za takvim povjerenstvom. 'Temeljem mišljenja samog povjerenstva, sredstva su dodijeljena za 2015. i sada ulazimo u novu proračunsku godinu i za povjerenstvo nema potrebe. Neovisno o mom osobnom mišljenju o njegovom sastavu', rekao je Hasanbegović, najavivši da će 'reviziju toga kako su se sredstva za 2015. trošila preuzeti osobno na sebe'.

'Iako neki misle da ću imenovati novo povjerenstvo sastavljeno od ideoloških antipoda, moje je stajalište da nema potrebe za podupiranjem neprofitnih medija. Ako Vlada ocijeni da je to podupiranje potrebno, postoje i drugi modaliteti', kazao je Hasanbegović.

Iako su neki tumačili kako je razriješio Povjerenstvo zato što mu se na njega požalila udruga U ime obitelji otvorenim pismom, Hasanbegović tvrdi da to nije točno. 'Dobio sam bar 100 otvorenih i zatvorenih pitanja. Riječ je o potpunoj koincidenciji. Ne znam sadržaj tog otvorenog pisma i to nije imalo ulogu u donošenju odluke', rekao je Hasanbegović.

U to nije uvjerio SDP-ovca Damira Tomića te on tvrdi da prekidanje financiranja neprofitnih medija najavljuje društvo kojeg se moramo plašiti.

Na povlačenje odluke ministra je pozvao SDP-ov Davor Bernardić. 'Predstavite program kulturne politike za sve građane, a ne da prva rasprava na Odboru bude rasprava o evidentnoj čistki', rekao je Bernardić.

Za riječ se javio i SDP-ov Željko Jovanović, a u raspravi je sudjelovao kao zainteresirani zastupnik. 'Tko radi, taj griješi. Možda je i ministar pogriješio i to je mogao priznati. Ova vlada griješi od početka. U programu su imali grešku - pisalo je da će biti zaustavljena kurikularna reforma, pa se priznalo i rečeno je da neće biti zaustavljena. Ministar branitelja je bio greška pa je smijenjen. Prvi zakon, kojim se pokušalo ukinuti dodatke na staž, bio je greška pa je povučen. Slažem se s kolegom Stazićem da je i ovo bila greška i mislim da biste trebali povući tu odluku', rekao je Jovanović

HNS-ov Goran Beus Richembergh pokušao je objasniti u kakvoj se situaciji našao novi ministar kulture. 'Sada je u situaciji da 1449 kulturnih radnika zahtijeva njegovu smjenu. To se nikada u povijesti nije dogodilo, to je presedan... Sutra nam se može dogoditi da postane persona non grata u događajima u kulturi. To bi sramotilo sve nas! Zato mu ne zavidim. Ministar je potpuno sam, bez zamjenika ili bilo koga tko bi branio tu politiku', rekao je HNS-ovac, dodavši da postoji mogućnost da glumci odbiju glumiti ako se ministar pojavi u kazalištu.

'Hoće li izdržati? Ne znam. Možda bi trebao nazvati prijateljicu Veru Čudinu', poručio je HNS-ovac Hasanbegoviću.

Iako je Hasanbegović kazao da Vlada može odrediti druge modalitete financiranja neprofitnih medija, Beus Richembergh kaže da se time ne može baviti Ministarstvo financija. 'Nema drugog ministarstva u kojem se treba govoriti o medijima osim Ministarstva kulture', kazao je Beus Richembergh.

Pojasnio je da je normalno da će biti nezadovoljnih pri financiranju neprofitnih medija jer se dodjeljuju sredstva za 20 subjekata, a na natječaj ih se prijavi više od 100.

'Naravno da će biti nezadovoljnika, ali među njima ima i onih koji su konstruktivni i onih koji su destruktivni. No neprofitni mediji, bez obzira na politički stav, rade nešto što nitko drugi ne radi i to je nezamjenjiva uloga. Dobar ministar kulture će to shvatiti i unaprijediti tehnologiju raspodjele. Najlakše je sve ukinuti', rekao je Beus Richembergh.

Ministra Hasanbegovića branio je HDZ-ov Jasen Mesić, a smatra da je ovakav način financiranja medija bio pogrešan.

'Što se tiče rada i kontroverzi - ministar je naveo osam ili devet razloga zbog kojih je donio odluku. Najavio je da će revidirati medijsku politiku, a to je nešto što smo čekali četiri godine. Kao klub HDZ-a dali smo podršku Zlatar Violić da donese medijsku strategiju, ali nismo ju vidjeli. Vidjeli smo razne izmjene medijskog zakonodavstva na raznim nivoima bez strategije i to isključivo članaka zakona koji se odnose na izbor vodećih ljudi, bilo na HRT-u, bilo u Hini. Nitko to nije dovodio u pitanje i svi prijedlozi i naše rasprave u Saboru su odbijeni', rekao je Mesić.

Ministra je na ulazu u Sabor dočekalo strašilo koje su, prosvjedujući protiv odluke o Povjerenstvu, donijeli Domagoj Margetić i dvije aktivistice.