'LEX PLENKOVIĆ'

Hasanbegović napada Plenkovića: Želi spriječiti bilo kakve izbore!

17.11.2017 u 09:56

Bionic
Reading

Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Neovisnih za Hrvatsku, ustvrdio je da gradonačelnik Zagreba Milan Bandić nije imao nikakvu ulogu u donošenju izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, tzv. 'lex šerifa', već da je njegov pravi autor premijer Andrej Plenković

Gostujući u Novom danu televizije N1, Hasanbegović je ponudio vlastitu verziju nastanka 'lex šerifa'

'Ja vam jamčim da Bandić nije imao nikakvu ulogu u donošenju tog zakona, njemu odgovara da se u javnosti stvara privid njegove moći i utjecaj na predsjednika Vlade. Ne radi se tu o lex šerifu, lex Opari, Obersnelu ili Komadini, ovaj zakon treba nazivati lex Andrej Plenković. Jedini pravi njegov autor je Plenković i to je izraz njegove političke filozifije, a to je da pod svaku cijenu treba spriječiiti bilo koje prijevremene izbore u bilo kojoj sredini, da nepovoljan rezultat ne bih doveo u pitanje tu lažnu sliku o stabilnosti', kazao je Hasanbegović.

'Plenković, kad bi mogao, donio bi odluku da se odgode izbori za EU parlament i predsjednički izbori i da se prolongiraju odnosno da se održe tek nakon sljedećih parlamentarnih izbora. To je jedina pozadina onog što se naziva 'lex šerif', a vrijeme je da se to nazove pravim imenom - 'lex Plenković'', dodao je Hasanbegović.

Bivši ministar kulture osvrnuo se i na rad saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor.

'Bila je to više dramaturški zanimljiva pojava gospodina Manolića, jer tamo se uglavnom nitko ničega ne sjeća, imamo različite vrste demencija. Jučer se se pojavili svejdoci koji imaju selektivna sjećanja. Stav je naše stranke da će se Povjerenstvo pretvoriti u farsu i po djelu i po ovlastima. Iznose se činjenice koje su spoznate svakom imalo boljem poznavatelju političkog života. Sve će to biti jedno veliko ništa', smatra Hasanbegović.

  • +4
Željko Rohatinski pred Istražnim povjerenstvom za Agrokor Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Ocijenio je da je na istražnom povjerenstvu u čevrtak tamo trebala biti objavljena ekskluzivna informacija o poticanjima bivšeg guvernera HNB-a Željka Rohatinskog iz 2012. da uđe u politički život.

'To je možda nepoznanica današnjim dvadesetogodišnjacima, ali svi oni koji su pratili RH politiku znaju da se jedno vrijeme špekuliralo da bi Rohatinski mogao pokriti dio biračkog tijela, ali tada su se spominjali neki drugi akteri, a ne oni s kojima danas mediji spekuliraju', istaknuo je Hasanbegović. 

  • +5
Zlatko Hasanbegović Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Komentirajući činjenicu da je Vlada preživjela zahtjev za opozivom koji je podnio SDP, rekao je da je Vlada potvrdila 'jednu vrstu stabilnosti i status quo'.

'To je bila jedna vrsta oporbenog ćorka. Institut opoziva je važan institut koji je na ovi način trivijaliziran', ocijenio je Hasanbegović, zaključujući da je Vlada u ovom slučaju pobijedila, ali i da je to pirova pobjeda.