UZBUNA U LOS ANGELESU

Hantavirus hara Kalifornijom, troje mrtvih

07.09.2012 u 11:45

Bionic
Reading

Umrla je treća osoba zaražena smrtonosnim hantavirusom za boravka u Nacionalnom parku Yosemite u Kaliforniji, objavila je u četvrtak uprava parka

Zabilježene su dvije nove zaraze tim rijetkim virusom kod turista koji su boravili u parku, čime je sada sveukupno zaraženo osam osoba. Svi zaraženi su Amerikanci, precizirali su dužnosnici parka u priopćenju.

Savezne i lokalne zdravstvene službe su potvrdile osam slučajeva hantavirusa među osobama koje su spavale barem jednu noć u parku Yosemite od lipnja ove godine, prema priopćenju.

Američki savezni centar za nadzor i suzbijanje bolesti upozorio je da je moguće da je više od 10.000 osoba bilo u kontaktu sa smrtonosnim hantavirusom za boravka u parku ovog ljeta.

Radi se o rijetkoj bolesti koja se prenosi slinom ili urinom životinja, posebice miševa, a uzrokuje tešku infekciju pluća.

No osobama koje su ondje boravile između 10. lipnja i 24. kolovoza prijeti opasnost od razvijanja virusa u roku od šest tjedana, javlja taj centar.

Hantavirus je prilično rijedak, ali vrlo opasan: više od trećine slučajeva završava smrću. Manifestira se na početku benignim simptomima poput vrućice, glavobolje, želučanih problema i kašlja, ali ubrzo može postati fatalan.

Ne postoji nikakav lijek stoga je brza reakcija neophodna kako bi se povećali izgledi za preživljavanje pacijenata.