U VJERI JE SPAS

Hamas će na kraju pobijediti Izrael

05.01.2009 u 18:41

Bionic
Reading

Izraelski tenkovi, zrakoplovi i kopnene snage nastavljaju u ponedjeljak s napadima na Gazu, a izraelski ministar obrane najavljuje da će se ofenziva protiv Hamasa nastaviti sve dok Izrael ne bude siguran.

Međunarodni napori za uspostavom primirja u punom su jeku s dolaskom u regiju francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya i posebnog izaslanika za Bliski istok Tonya Blaira, no čini se kako su riječi najviše što oni u ovome trenutku mogu ponuditi.

Broj poginulih u opkoljenoj Gazi tijekom desetodnevne ofenzive dosegao je najmanje 541. Među novim žrtvama u ponedjeljak je i 13 članova palestinske obitelji koja je stradala u izraelskom zračnom napadu na njihovu kuću u izbjegličkom kampu, kažu palestinski medicinski izvori.

Izraelska vojska prenosi da su ubijeni deseci pripadnika Hamasa otkako su kopnene snage, nakon jednotjednih zračnih udara, u subotu upale u Gazu."Hamasu smo zadali žestoki udarac, no još nismo ostvarili cilj pa se operacije nastavljaju", rekao je izraelski ministar obrane Ehud Barak

Čelnici Hamasa mobiliziraju svoje borce nadahnutom retorikom dok izraelske snage osiguravaju zauzete položaje.

Čelnik Hamasa Mahmoud al-Zahar izjavio je u ponedjeljak da će njegov pokret izvojevati pobjedu i "na kraju poraziti Izrael".To je prva izjava al-Zahara, koji se krije na nepoznatoj lokaciji u pojasu Gaze, otkako je Izrael prije deset dana pokrenuo zračnu i kopnenu ofenzivu na pojas Gaze.

"Pobjeda (protiv Izraela) je blizu i Inshallah (Božja volja) je na vidiku", rekao je al-Zahar prohamasovoj televiziji al-Aqsa. "Rakete otpora porazile su izraelsku vojnu doktrinu", dodao je.

Al-Zahar je pozvao na bezuvjetni prekid izraelske okupacije pojasa Gaze, prekid blokade i ponovno otvaranje graničnih prijelaza s pojasom Gaze, uključujući i Rafah na granici s Egiptom

Također je osudio europsko stajalište prema izraelskoj ofenzivi, kao i SAD zbog podupiranja "cionista i njihovih zločina protiv našeg naroda", a poziciju UN-a ocijenio je "pogrešnom".

Al-Zahar je Arape i muslimane diljem svijeta pozvao da izađu na ulice i iskažu potporu pojasu Gaze dodajući da "otpor i palestinsko jedinstvo moraju teći usporedno".

Tisuće boraca spremno "čekaju u svakoj ulici i kući" kako bi im se oduprli, rekao je vojni glasnogovornik Hamasa Abu Ubaida

U ponedjeljak su se intenzivirali borbeni okršaji u istočnom dijelu grada Gaze kao i na sjeveru pojasa Gaze. Militanti ispaljuju rakete, granate i aktiviraju mine i tvrde da su uništili jedan izraelski oklopni transporter. Očevici prenose da im je cilj uvući izraelske snage u naseljena područja.

Glasnogovornica izraelske vojske objavila je da su zrakoplovi gađali više od 30 ciljeva, uključujući domove članova Hamasa koji se koriste kao skladišta oružja, skloništa i mjesta za lansiranje raketa.

Izraelski prodor podijelio je obalni pojas dug 40 kilometara i naseljen s 1.5 milijun ljudi na dva dijela, a kopnene se snage približavaju najnaseljenijem području, gradu Gazi

Humanitarne organizacije upozoravaju da tamošnjim stanovnicima nedostaje hrana, medicinska oprema i druge potrepštine te da borbe ometaju napore za dopremom nužne pomoći.