'SKINULI' 1,8 MILIJUN KUNA

Hakeri iz BiH i Slavonskog Broda pokrali su MUP-ovu agenciju

13.09.2013 u 21:51

Bionic
Reading

Peteročlana hakerska banda uhićena je jer je kompjutorski probila račun i ukrala 1,8 milijuna kuna - ni više ni manje nego MUP-ovoj Agenciji za komercijalnu djelatnost

Vođa hakerske, prema pisanju Jutarnjeg lista, ima samo 22 godine, no njegove hakerske vještine umalo su priskrbile njemu i suradnicima milijunski iznos. No umjesto toga su dobili crvenu Interpolovu tjeralicu. U dosad neviđenu računalnu pljačku umiješani su mladići iz Republike Srpske i njihov pomagač iz Slavonskog Broda.

Miloš G. (22), Miodrag K. (24), Anita M. (31) i Mateo Đ. (20) do 1,8 milijuna kuna došli su klikom miša i tipkovnicom. Opljačkali su račun AKD-a otvoren u jednoj banci.

Policija je pritvorila Matea Đ. iz Slavonskog Broda, no on je hakerima bio samo pomagač, tj. otvarao je račune u banci na koje su hakeri računalnim putem slali novac neposredno prije skinut s računa AKD-a.

Mateo Đ. rekao je da su mu prije nekoliko mjeseci na Zavodu za zapošljavanje prišli mladić koji se predstavio kao Darijo i jedna djevojka te mu predložili da otvori nekoliko računa u bankama.

Mateo Đ. je to učinio u HPB-u, Hypu, Banco Popolare, Varaždinskoj banci i drugima
, a u rujnu je na svaki od njegovih pet računa sjelo po 95.000 kuna. Zatim ga je nazvala djevojka i rekla mu da odmah podigne novac s računa i preda ga njoj, što je Mateo Đ., kako tvrdi, i učinio. No u njegovu priču da je bio iskorišten policija nije povjerovala pa je uhićen i prijavljen za pomaganje u računalnoj prevari.

U AKD-u su na stranicama svojega internetskog bankarstva primijetili smetnje od 3. do 5. rujna, a stranice su im se javljale kao nedostupne. Tek naknadnom provjerom utvrđeno je da im je 5. rujna s računa u banci putem internetskog bankarstva skinuto 1,8 milijuna kuna.