zastupnici na nogama

Hajduković o Obiteljskom zakonu: Ovo je povratak u srednji vijek!

28.09.2017 u 11:36

Bionic
Reading

Zbog izmjena Obiteljskog zakona koje su poslane u javno savjetovanje na sjednici vlade reagirao je i premijer Andrej Plenković, a bura se jutros digla i u sabornici

Stanku su zbog izmjena Obiteljskog zakona zatražili SDP i HDZ.

Naime, prema izmjenama zakona koji je poslan u javno savjetovanje obitelj se definira kao: majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive. Drugim riječima, ako nema djece nema ni obitelji. Obitelji se prema prijedlogu ne mogu nazvati ni istospolni parovi koji imaju djecu, a upitno je jesu li obitelj bake i djedovi koji odgajaju djecu čiji su roditelji preminuli.

Upravo na takav jedna primjer nakon zatražene stanke upozorio je SDP-ov Domagoj Hajduković, koji je ispričao priču o svom bratiću kojeg su nakon prometne nesreće u kojoj su mu poginuli roditelji, odgajali baka i djed. 'Jesu li oni obitelj, kolegice i kolege? Jesu li? To je jedina obitelj koju moj bratić zna. A mi si uzimamo pravo da kažemo da oni to nisu. Zašto zadirete u privatnost i intimu? Samo totalitarni režimi žele kontrolirati privatnost. Samo totalitarni režimi žele zabadati nos u ono što se dešava u naša četiri zida. Samo totalitarni režimi će mom bratiću reći da mu baka i djeda nisu obitelj. Samo totalitarni režimi će reći ovom čovjeku koji je dijete izgubio, da on i njegova žena nisu obitelj', kazao je Hajduković.

Ovakav prijedlog zakona, dodao je, nije samo jedan korak nazad, nego tisuću koraka unazad. 'Ovo je korak od sto godina unazad. Ovo je povratak u srednji vijek, ako hoćete. Pa čak se i tamo znalo da su baka i djeda i unuci obitelj', rekao je Hajduković.

Upitao je HNS hoće li kao liberalna stranka dopustiti da ovakav prijedlog dođe u Sabor. 'Svi zajedno odmah moramo ovo spriječiti. Jer ako ne spriječimo, u protivnom konzervativna revolucija maršira dalje. Dok je SDP u ovome Saboru takve stvari nećemo dozvoliti', kazao je Hajduković.

  • +8
Sabor 5. sjednicu nastavio stankom Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Odgovorio mu je HDZ-ov Ante Babić .'Zakon je jučer stavljen u javnu raspravu, 27.9. i to će trajati mjesec dana, dakle, dovoljno vremena, ukoliko postoje određene kontroverze, u kojima je i gospodin Hajduković pričao, da se o tome razgovora u jednom dijalogu. Kažem da bi se donio što je moguće bolji ili najbolji obiteljski zakon, koji se tiče svih, a ponajviše djece', poručio je Babić.

'Obitelj se definira kao pravni pojam određivanjem, tko se za potrebe primjene ovog Obiteljskog zakona, smatra članom obitelji. Članovi obitelji su majka, otac i njihova djeca, biološka i zajednički posvojena, pri čemu se posvojena djeca imaju smatrati članovima obitelji, zbog učinaka posvojenja, propisanih odredbama o posvojenju. Znači, roditelj koji ne živi s djetetom, te ostali srodnici po krvi, baka, djed, teta, stric ili slično ili po tazbini, npr. pastorah, mačeha, očuh, naravno ako žive zajedno. Naglašavam, ova odredba ne ograničava krug osoba koja uživaju pravo na poštovanje obiteljskog života, u kontekstu međunarodne pravne u ustavno pravne zaštite', poručio je Babić.

Oglasio se i vladajući HNS, koji je poručio da neće podržati prijedlog koji je pušten u javnu raspravu. 'U 21. stoljeću potpuno je neprihvatljiva definicija obitelji koja kaže da bračni par bez djece nije obitelj. Sloboda u planiranju obitelji i odlučivanju o rađanju djece koja se i ovim prijedlogom zakona osporava, jedna je od temeljnih sloboda. Također, novim prijedlog Obiteljskog zakona izvanbračni parovi moći će samo u iznimnom slučaju posvojiti dijete, dok je u isto vrijeme u Hrvatskoj čak 80 tisuća parova neplodno. Što je s roditeljima koji su tijekom života izgubili dijete?', kažu u HNS-u.

HNS je, poručuju, u Vladu RH unio liberalni svjetonazor i uvijek će stajati na braniku ljudskih prava i građanskih sloboda, kao i prava na privatnost i odabir životnog stila. 'Osjetljiva ideološka i svjetonazorska pitanja moraju se shvatiti ozbiljno, sve ostalo šteti svakoj osobi pojedinačno, ali i društvu u cjelini. Vrijeme je i da se promjeni trenutna praksa kojom se prijedlozi zakona odmah nakon radnih tijela puštaju u javnost i na taj način izazivaju zbrku u javnosti. Predlažemo da se ovaj prijedlog zakona povuče iz javne rasprave na doradu kako nepotpuna rješenja ne bi dodatno izazvala lošu percepciju u javnosti', kaažu u HNS-u.