SPASONOSNA ODLUKA

Hajduk dobio jamstvo za kredit, Torcida slavi

15.10.2012 u 07:16

Bionic
Reading

Uz pjesme o Hajduku i skandiranje dviju tisuća torcidaša ispred Banovine započela je izvanredna sjednica splitskog Gradskog vijeća na kojoj se glasalo o gradskim jamstvima za 30 milijuna kuna kredita financijski slomljenom splitskom klubu. Svih 16 prisutnih vijećnika diglo je ruku za kreditna jamstva. Sjednicu su bojkotirali vijećnici SDP-a i HNS-a tvrdeći da ne žele sudjelovati u igrokazu u režiji HDZ-a i Kerumovog HGS-a. Jedini HČSP-ovac - dugogodišnji splitski vijećnik Luka Podrug - sjednicu je bojkotirao iz drugih pobuda

10.20 Nevenka Bečić pojavila se na prozoru Banovine, što je izazvalo salve negodovanja okupljenih navijača i ponavljanje pogrdnih poruka njenom bratu. Otrovne strelice na račun Keruma mogle su se zapaziti i na transparentima koje su nosili okupljeni navijači, poput, primjerice ovih: 'Nemoj kockat – spasi Hajduka'; 'Nemoj šmrkat – spasi Hajduka'; 'Prodaj stan i spasi Hajduka'... Međutim jedan od duhovitijih transparenata svakako je 'Fra Šime uplati to Hajduku' - koji aludira na fra Šimu Nimca iz Baške Vode, kojeg se sumnjiči da je prodao crkveno zemljište i zbrisao s milijun eura.



10.15 Predsjednik splitskog kluba Marin Brbić: 'Zadovoljan sam odlukom. Hajduk će učiniti sve da vrati kredit.' Potpredsjednica Nadzornog odbora Branka Ramljak kazala je da je ta odluka poruka sponzorima i svima ostalima da se isplati uložiti u Hajduk. 'Opravdat ćemo šansu koja nam je pružena.'

10.07
Odluka je usvojena jednoglasno - Hajduk je dobio jamstva! Torcida slavi...

10.00
'Voljela bih da Hajduk nije preoblikovan jer bi to značilo da je bio stabilan, a sada se kao dioničko društvo natječe u neravnopravnim uvjetima. U svakom slučaju moramo pomoći tvrtki kojoj je Grad većinski vlasnik', kazala je nezavisna vijećnica Ljubica Vrdoljak.

9.44
'Drago mi je da su Kerumovi vijećnici evoluirali i promijenili mišljenje o jamstvima. U prirodi to traje dugo, a kod njih samo dva i pol sata', kazao je Mirko Ramljak iz HDZ-a.

9.41
Nezavisni vijećnik Igor Boraska također je za jamstva jer je aktualno vodstvo Hajduka apolitično i neovisno, izabrano od naroda, za razliku od vodstava koja su postavili HDZ i Kerum i koja su napravila stotinu milijuna kuna duga.

9.39
Umirovljenica Milica Cipci uvjerena je da novi Nadzorni odbor Hajduka radi dobro i da će spasiti klub, a zadovoljna je i radom dogradonačelnice Visković. Glasat će za jamstva.

9.35 Sanja Bilač (HDZ)
prozvala je gradonačelnika Keruma koji se opet nije pojavio: 'On drži grad za taoca. Napeta situacija u gradu posljedica je njegovog i nerada njegovih marioneta. Nemojte nas praviti budalama! Što ako izglasamo jamstva, a gradonačelnik ih odbije potpisati?', kazala je Bilač.Visković je odgovorila tvrdnjom da se upravo izrađuje punomoć kojom je Kerum ovlašćuje da potpiše sve potrebne dokumente. Na intervenciju vijećnika riječ 'ovlašćuje' zamijenjena je riječju 'zadužuje'.

9.29
Dogradonačelnica Anđelka Visković zahvaljuje što su došli 'na svoj radni i politički zadatak' i poziva na konsenzus. 'Zadatak Uprave i Nadzornog odbora, kao i svih gradskih službi, jest da radimo sve da Grad dogodine ne bi trebao vraćati kredit. O svemu ćemo vas redovito obavještavati', kazala je Visković.

9.08
Među prosvjednicima, čiji broj novinari procjenjuju na dvije tisuće, nalaze se svi treneri iz Hajdukove omladinske škole. Pjevaju se Hajdukove pjesme, zapaljeno je desetak baklji. Predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić otvorila je sjednicu upravo u trenutku kad se u vijećnici čuje pogrdno skandiranje njenom bratu Željku Kerumu.

9.00
Svih četvero HDZ-ovih vijećnika na sjednici se pojavilo u prigodnim bijelim majicama s logotipom Torcide.

8.57
Tisuću i pol navijača uz glasne i uvredljive povike na račun splitskog gradonačelnika Željka Keruma i uz transparent 'Hajduk živi vječno' strpljivo čeka ishod današnje sjednice Gradskog vijeća. Situacija je trenutno mirna. U 9 sati očekuje se početak izvanredne sjednice Gradskog vijeća na kojoj će se glasati o davanju jamstva za zajam klubu u visini od 30 milijuna kuna. Kako su prethodno najavili, na sjednicu nisu došli SDP-ovci, HNS-ovci te nezavisni vijećnici.

KAKO JE POČELO?

Poprilično bizarna sjednica splitskog parlamenta u petak završila je tako što su i vlast (Kerumov HGS) i veći dio oporbe (SDP i HNS) odbili jamstva, iako su samo dan ranije i jedni i drugi otvoreno najavljivali da će glasati 'za'. Prvima je navodno zasmetalo to što odluka nije jednoglasna, a drugi smatraju da 30 milijuna kuna neće pomoći Hajduku. SDP-ovci su glasali protiv, a njihov kandidat za gradonačelnika Ivo Baldasar ostao je suzdržan, što je u splitskoj javnosti protumačeno kao njihovo kolektivno političko samoubojstvo.

Predsjednik splitskog kluba Marin Brbić još u petak objavio je da je stečaj jedina alternativa za Hajduk, objasnivši da bi već ovog tjedna HEP mogao isključiti struju na Poljudu. Od 15. listopada klub bi izgubio pravo odštete na sve svoje igrače (čija se vrijednost procjenjuje na dvadesetak milijuna eura), dok bi oko 1. studenoga nastupila i UEFA-ina suspenzija iz svih europskih natjecanja. Klub je u ovom trenutku dužan 89,5 milijuna kuna, a Brbić tvrdi da postoji izlaz: uz 30 milijuna kuna kredita i 30 milijuna kuna koje će uprihoditi od transfera ostvarenih ovog ljeta dug bi se sveo na prihvatljivu razinu, a ove i iduće godine očito se računa na nove prodaje igrača. Gradski vijećnici svejedno nisu bili previše uvjereni u Hajdukovu sposobnost vraćanja kredita pa su se odlučili osigurati pomoću 35 zadužnica ovjerenih kod javnog bilježnika te pravom zapljene 30 posto svih klupskih prihoda u iduće tri godine.

Politički igrokaz u Banovini iznervirao je Hajdukove navijače koji imaju golemo povjerenje u Nadzorni odbor i Upravu kluba imenovane na osnovi projekta Naš Hajduk, direktnim glasanjem na navijačkim izborima. Novo vodstvo na Poljudu zateklo je preko stotinu milijuna kuna starih dugovanja i danas se ponaša gotovo poput stečajnih upravitelja: smanjili su troškove za 30-ak milijuna kuna godišnje, riješili se skupih igrača i panično nastoje pokrpati rupe. Predsjednik NO-a Josip Paladino izjavio je da je kredit od 30 milijuna kuna 'izlaz iz tunela' te da je odbijanje davanja jamstava 'jednostavno glupo'.

Nakon petka, kada je u manje od sat vremena Torcida usprkos neviđenom nevremenu pred Banovinom okupila stotine prosvjednika, za danas je najavljeno novo okupljanje i očekuje se znatno veći broj ljudi. 'Petak 12. listopada 2012. ostat će u ovom gradu zapamćen kao dan kad su vijećnici grada Splita pokušali ugasiti stogodišnji ponos i simbol našeg grada. Politika koja je dopustila sustavno uništavanje našeg kluba u posljednjih 20 godina toga dana pokušala je zabiti posljednji čavao u lijes stogodišnjaka.

U ponedjeljak 15. listopada održava se sjednica Gradskog vijeća na temu opstanka Hajduka. Obveza svakog pripadnika Torcide, navijača Hajduka i svakog građanina grada Splita koji poštuje tradiciju grada u kojem živi jest da dođe na mirni prosvjed ispred Banovine u ponedjeljak u osam sati. Dođi na prosvjed za spas Hajduka!', stoji u službenom pozivu splitskih navijača, koji su najavili i da se neće razići sve dok gradonačelnik Kerum ne potpiše jamstvo.

Podsjetimo, upravo je Gradsko vijeće prije pet mjeseci izglasalo jamstva za Hajdukov kredit koji je trebao iznositi čak 60 milijuna kuna, kao i pozajmicu klubu od 7,2 milijuna kuna, no ništa nije realizirano jer se gradonačelnik jednostavno nije pojavljivao na poslu. Kerum u međuvremenu nije radio, a Hajduk jest, pa je potreban iznos kredita danas upola manji.

Kerumovi zamjenici Jure Šundov i Anđelka Visković nakon razgovora s bijesnim navijačima najavili su da će HGS-ovi vijećnici danas ipak glasati 'za'. Na pitanje još u petak zašto su promijenili stav i odbili jamstva odgovorili su da su 'evoluirali' pa će biti zanimljivo čuti njihovo obrazloženje zašto su se u tri dana po treći put predomislili i opet prihvatili dati jamstva. Sam Šundov neće biti u mogućnosti objasniti svoj salto mortale jer je upravo jutros otputovao na službeno putovanje u - Gruziju.


Splitski SDP-ovci u nedjelju poslijepodne objavili su da se neće pojaviti na današnjoj sjednici 'jer Hajduku treba pomoći na drugi način'. Tvrde da imaju 'nekoliko rješenja za spas', no najsmislenije koje su ponudili jest da se novac daje klubu 'malo-pomalo'. Još originalniji je Luka Podrug, ultradesničar koji se svojedobno deklarirao kao navijač Dinama: on će doći na današnju sjednicu samo ako Nadzorni odbor i predsjednik Hajduka postavljeni prije nekoliko mjeseci podnesu ostavku te ako ih zamijene pouzdani predstavnici splitske gradske vlasti.

Podrug - inače gradski vijećnik gotovo dva desetljeća - bio je jedan od političara koji su u Hajduk postavljali garniture koje su i stvorile trenutnih stotinu milijuna kuna dugova.

Jednak krimen nosi i splitski HDZ, no njihovih četvero vijećnika vrlo je suzdržano u raspravama i bezuvjetno podržavaju pokušaj spašavanja Hajduka. Za izdavanje jamstava gotovo sigurno će glasati i HDSSD-ovac Luka Roguljić, predstavnica umirovljenika Milica Cipci i nezavisna Ljubica Vrdoljak, a nije sigurno hoće li se pojaviti nezavisni Igor Boraska. U svakom slučaju, događanja ispred Banovine vjerojatno će biti zanimljivija od onih u unutrašnjosti pa se očekuje da će splitski gradski vijećnici pod pritiskom izvana ovaj put biti brzi i efikasni.