saborski odbor

Hajdaš Dončić: Tražili smo od SOA-e izvješće o slučajevima paleži automobila

13.04.2023 u 14:43

Bionic
Reading

Predsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić (SDP) kazao je u četvrtak da je to tijelo odlučilo zatražiti izvješće SOA-e o recentnim slučajevima paleži automobila u Osijeku, Splitu i na Cresu kako bi se utvrdilo je li riječ o privatnim obračunima ili nečem širem.

„Riječ je o apsolutnoj ugrozi sigurnosti i poslali smo službeni upit Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA) da izvijesti Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost o paleži. Ako se pokaže da je u slučajevima paljenja automobila riječ o privatnim obračunima, i to je apsolutno nedopustivo jer stvara nesigurnost, a s obzirom na nedavne slučajeve, ispada da Hrvatsko generalno nije sigurna zemlja", rekao je Hajdaš Dončić nakon sjednice Odbora.

Zato smo, naglasio je, od SOA-e tražili izvješće kako bismo vidjeli što zapravo stoji iza toga, je li riječ o privatnim obračunima ili je u pitanju nešto šire.

Nikola Grmoja (Most) na početku sjednice Odbora pokušao je inicirati sazivanje zajedničke sjednice Odbora i Antikorupcijskog vijeća oko Dekanića i pokušaja policijskog zataškavanja njegove nesreće.

Mislim da je to usko povezano sa slučajevima paleži automobila sutkinje, policajaca i zaposlenika Državnog inspektorata jer, kako je rekao, imamo opće nepovjerenje u institucije koje nije slučajno.

"Nije riječ samo o dojmu jer je u slučaju uhićenog vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića sasvim jasno da je dio pritvorenih policijskih službenika sudjelovao u prikrivanju županove prometne nesreće”, ocijenio je.

Grmoja kaže da je samo slučaj paleži automobila sutkinje bio privatni obračun i policija tvrdi da nema veze s njezinim poslom, dok se za ostale još uvijek ne zna i imamo eskalaciju takvih djela.

Hajdaš Dončić je dodao da je Odbor dobio i izvješće MUP-a o slučaju Dekanić, međutim, naglašava, u njemu nedostaju dva datuma pa su zatražili dodatno izvješće.

Policija je u skladu sa svojim internim propisima, nakon nalaza njihove unutarnje kontrole, mogla disciplinski kazniti određene službenike, a oni su čekali godinu dana, pojasnio je dodatni zahtjev Odbora.

Ako ova druga dopuna ne bude odgovarala datumima koji su trebali biti napisani u izvješću, najavio je, onda ću definitivno tražiti tematsku sjednicu Odbora za nacionalnu sigurnost oko Dekanića i prometne nesreće jer zajednička sjednica Antikorupcijskog vijeća i Odbora na Odboru nije prošla budući da su vladajući glasali protiv njezina sazivanja.