CARGO DIŽE KREDIT ZA OTPUŠTANJE 804 RADNIKA

Hajdaš Dončić: Teretni željeznički promet je kao pošta

10.04.2014 u 15:15

Bionic
Reading

Privatizacija HŽ Carga rumunjskoj tvrtki Zaic neslavno je propala pa je Vlada danas odlučila restrukturirati to društvo koje je od svih poduzeća izdvojenih iz nekadašnjeg HŽ Holdinga u najgorem stanju. Iz Carga će morati otići točno 804 radnika, a to će koštati čak 250 milijuna kuna!

Vlada je dala suglasnost planu smanjenja bruto plaće zaposlenika HŽ Carga i zbrinjavanju 804 radnika na sljedeći način: 300 radnika dobit će otpremnine, 44 radnika bit će raspoređeno u Željeznički fond, a 460 zaposlenika bit će ponuđen otkazni rok uz otpremninu.

Ministar Siniša Hajdaš Dončić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade rekao je da su u planu restrukturiranja HŽ Carga dvije stavke: osiguravanje novca za otpremnine te sredstva za financijsku konsolidaciju.

'Plan restrukturiranja ide u Europsku komisiju i on je vrlo restriktivan i konzervativan. Predviđa se čak pad prometa za 14 posto. (...) No HŽ Cargo ima definitivno mogućnosti opstati na tržištu. Jedan je operater već došao na tržište i tako će vam lagano dolaziti novi operateri krajem godine. Moramo biti svjesni, i to je moja poruka, da je teretni promet liberaliziran kao i pošta. Pošta također ima 28 tvrtaka koje obavljaju taj posao. To je čisto tržište!' - poručio je Hajdaš Dončić.

Vlada je pristala biti jamac za kreditno zaduženje Carga od 250 milijuna kuna zbog, kako su rekli, nužne financijske konsolidacije i sanacije, i to kod Hrvatske poštanske banke i Croatia banke.

Od ukupnog iznosa kredita, iznos od 120 milijuna kuna potreban je za financijsku konsolidaciju, a 130 milijuna kuna predviđeno je za zbrinjavanje viška zaposlenih.

Kreditom će HŽ Cargo vratiti i dug od 35 do 40 milijuna kuna dospjelog duga Gredelju te dug koji ima prema HŽ Infrastrukturi. Ministar nije rekao koliko iznosi dug HŽ Carga prema HŽ Infrastrukturi, ali kaže da je to najveći dug jer Cargo njima plaća trasu po kojoj se vozi.