SVI ŠTEDE DOK OSTOJIĆ TROŠI?

Hajdaš Dončić: Reći ću vam jednu lijepu riječ - wobble!

13.02.2014 u 12:41

Bionic
Reading

Uoči rebalansa proračuna navodno rastu tenzije među ministrima. Preko neslužbenih kanala neki ministri poručuju da Rajko Ostojić previše troši i stvara dugove u zdravstvu dok svi ostali moraju štedjeti. Ipak, službeno, većina ministara staje u obranu kolege Ostojića

Ministar poduzetništva Gordan Maras rekao je da nije istina da su ministri u Vladi ljuti na Rajka Ostojića jer sve više troši dok ostali moraju štedjeti.

'Ova Vlada se u cijelosti ponaša racionalno. Ministar Ostojić je naslijedio određene stvari i nije njegova greška to što se zdravstvo mora krpati iz godine u godinu. To su kosturi iz ormara i Ostojić sigurno manje troši nego njegov prethodnik Milinović', izjavio je Maras prije početka današnje sjednice Vlade.

Manje strastveno u obranu Ostojića stao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

'Činjenica je da reforme u zdravstvu idu sporije nego što bismo to htjeli.
Ali je i činjenica to da smo zdravstvu odmah u startu uzeli 2,5 milijardi kuna kad smo smanjili doprinos. Taj problem zajedno s naslijeđenim, prijašnjim dugovima prati zdravstvo non-stop. S tim ćemo se boriti, ali nema brzih i lakih rješenja', rekao je Grčić.

Uz to je naglasio da će svi ministri morati dati sve od sebe kako bi ostvarili potrebne uštede.

Ministar prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić došao je primjetno dobro raspoložen na sjednicu Vlade. Kaže da niti jedan projekt u njegovom resoru zbog nužnih ušteda neće doći u pitanje jer su to projekti trgovačkih društava.

Upitan hoće li uopće moći naći neke uštede u svom ministarstvu odgovara: 'Reći ću vam jednu lijepu englesku riječ da je proračun wobble! That's it!' - rekao je Hajdaš Dončić i namignuo novinarima. 'Wobble' u prijevodu znači klimav ili njihajući.

Ministrica socijalne politike Milanka Opačić rekla je kako se ona više od Rajka Ostojića ljuti na one koji su im ostavili dugove. 'Zbog tih utega svi se mi ponašamo kao ljudi na minimalcu. Trošimo samo na najosnovnije stvari.'.

Sam Ostojić na novinarski upit je li istina da su svi ostali ministri na njega ljuti se nasmijao te kratko odgovorio:
'Svi se moramo strpiti dok se gospodarstvo ne pokrene. Rast BDP-a od jedan posto donio bi točno 2,5 milijarde kuna. I kad stvorite tih 2,5 milijarde bit će dovoljno i za vojsku i za zdravstvo i ostale resore. Svi mi u vladi radimo timski, a naš obol gospodarstvu bilo je snižavanje doprinosa za zdravstvo.'

Ministar financija Slavko Linić, zadužen za uštede u proračunu i rebalans, nije htio komentirati navodna prepucavanja ministara iza kulisa: 'Sastavljanje proračuna je ozbiljan posao i nitko od nas nema pravo biti ljut ni radostan, niti se ljutiti na nekoga.'