'TO SU GLUPOSTI'

Hajdaš Dončić: Poturice uvijek bili veći Turci od samih Turaka. E, to vam je Hasanbegović

21.07.2017 u 09:48

Bionic
Reading

Potpredsjednik Sabora, SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić gostovao je u Novom danu televizije N1 i komentirao zahtjev Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih da se promijeni ime Trga maršala Tita u Zagrebu

Partizani su oslobodilačka vojska, no neki se s tim ne slažu, poručio je SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić na televiziji N1.

'Ne trebaju se slagati, ali mora se znati da je zbog partizana, antifašista i Tita Hrvatska završila na pobjedničkoj strani u Drugom svjetskom ratu. Imate jednu izreku, to se tiče gospodina Hasanbegovića, a povijest treba učiti samo iz povijesti, dakle da su poturice uvijek bili veći Turci od samih Turaka. E, to vam je Hasanbegović. Ne znam što on želi dokazivati i čime se on dokazuje? A imate tako lijepih primjera u Hrvatskoj. Evo, u mom Zaboku, gradu u kojem živim, ima jedna lijepa ulica koja se zove Ulica Josipa Broza Tita, koja dolazi na Ulicu Franje Tuđmana, i u čemu je problem? To su gluposti, definitivno, jednostavno nepotrebno trošenje energije na grubo rušenje povijesnih činjenica. Hajdemo se baviti ideologijom 21. stoljeća, obrazovanjem, školstvom. Hajdemo se ideološki sukobiti, a povijest zna tko su pobjednici, tko poraženi i tu možemo završiti tu priču', kaže Hajdaš Dončić.

Komentirao je i izvještaj o stanju u Agrokoru, kazavši kako se o situaciji u toj tvrtki ništa nije saznalo. 'Meni je ovo jučer više izgledalo kao PR predstava dva manekena, premijera i Ramljaka. Slažem se da je Agrokoru definitivno trebalo pomoći zbog ekonomskih multiplikatora, ali je li to bio najbolji način? Mislim da nije. On generira dva posto BDP-a i izravno utječe na gospodarski rast Republike Hrvatske i to je vazalni odnos. Na to gledam kao na državu u državi, povezanost koruptivnih i elitističkih struktura koje su do dolaska SDP-a tako radile s državom. Vidimo da i Todorić apelira da koncern ostane sa svim dijelovima, ali ja mislim da će to diktirati kreditori i da će se on raspasti i većina biti prodana. Te priče da će svi ljudi ostati raditi zapravo će pasti u vodu. Brine me netransparentnost procesa, država je ušla u poduzeće i mora obavještavati javnost o svojim postupcima. I javnost i mediji trebali bi voditi posebnu brigu da se ne dogode prodaje ili trampe ispod žita. Bojim se da će se najveći najlakše naplatiti, a najmanji patiti. Dogodila se piramida, urušila se, više nije bilo dovoljno dobavljača koji su mogli kreditirati Agrokor i sistem se urušio. Do toga je moralo doći. Ono što je dobro prilika je za gospodarstvo da prekine s takvim načinom krnjeg kapitalizma. Možda će ovo zlo koje se dogodilo pomoći cijeloj državi i da će ekonomija konačno normalno prodisati', rekao je Hajdaš Dončić.

Osvrnuo se i na ostavku ministra obrane Damira Krstičevića. 'Ispada malo smiješno to da ministar vjerojatno emotivno daje ostavku pred kamerama, pa povlači, pa Kolinda ni s čime izazvana ne prihvaća to, a mora pogledati ustavne ovlasti. Izgleda to kao neuspjela ljubavna priča predsjednice i Plenkovića', kaže SDP-ovac.