sve je na odboru

Hajdaš Dončić objasnio proceduru imenovanja ravnatelja VSOA-e

07.08.2023 u 21:27

Bionic
Reading

Nakon današnjih odluka jasno je da su obje strane popustile kako bi došlo do dogovora i rješenja neodržive situacije u kojoj je Vojna sigurnosno-obavještajna agencija (VSOA) gotovo godinu dana imala ravnatelja u ostavci, a zadnji mjesec dana privremenog ravnatelja s ograničenim ovlastima, a cijelu stvar sada je komentirao predsjednik saborskog Odbora Siniša Hajdaš Dončić

Predsjednik RH Zoran Milanović potpisao je odluku o imenovanju novog ravnatelja VSOA-e. Osim odluke o imenovanju novog ravnatelja VSOA-e, predsjednik RH Zoran Milanović u ponedjeljak je potpisao cijeli niz imenovanja visokih zapovjednika u obrambenom sustavu.

Sudeći po priopćenju uz Ureda predsjednika, čini se da su obje strane popustile kako bi došlo do dogovora i rješenja neodržive situacije u kojoj je Vojna sigurnosno-obavještajna agencija (VSOA) gotovo godinu dana imala ravnatelja u ostavci, a zadnji mjesec dana privremenog ravnatelja s ograničenim ovlastima.

Naime, Milanović je za svoj potpis na imenovanje novog ravnatelja VSOA-e zauzvrat tražio da se istovremeno imenuje i skupina visokih časnika na najviše dužnosti u obrambenom sustavu. Premijer Andrej Plenković i ministar obrane Mario Banožić izričito su bili protiv takvog rješavanja imenovanja u paketu, već su naglašavali kako je imenovanje ravnatelja VSOA-e poseban slučaj.

  • +7
Ivan Turkalj Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

No, mišljenje o Kandidatu za čelnog čovjeka te agencije treba još dati i saborski Odbor. Predsjednik Odbora Siniša Hajdaš Dončić u razgovoru za Dnevnik.hr otkriva kakva je daljnja procedura.

"Vrlo je jednostavna. Sazvao sam Odbor za srijedu za 16 sati koji je zatvoren za javnost. Na taj odbor dolaze potpisane odluke premijera i predsjednika, isto tako i životopis kandidata. Nakon toga, članovi odbora postavljaju pitanja i u konačnici daju suglasnost za kandidata ili glasaju protiv. Nakon tog, recimo hipotetski davanja suglasnosti ta odluka se vraća predsjedniku i premijeru i osoba postaje ravnatelj VSO-e", kazao je.

Kaže da kandidata zna i misli da je on dobar izbor za tu funkciju.

"Radi se o jednom vrhunskom profesionalcu (Ivan Turkalj), a vrlo je važno i da se predsjednik složio s premijerom i da su zajedno porazgovarali i ujedno riješili neka druga imenovanja koja su krucijalno važna za funkcioniranje RH kao države, osobito imenovanja u vojsci, imenovanja koja se tiču izaslanika u NATO savezu. Znamo što se događa u Ukrajini i Rusiji i mislim da je to jedan dobar dobar put za nastavak državničke suradnje", smatra Hajdaš Dončić.